Tudástár
 
Vérzészavar

Vérzészavar
A vérzészavar, a rendellenes vérzés, és a menstruáció zavara azonos értelmű meghatározások.
Ahhoz, hogy tudjuk, mi a vérzészavar, tisztában kell lenni azzal, hogy mit jelent a szabályos menstruáció.
A vérzési rendellenesség megnyilvánulhat a meghosszabbodott vérzési időszakban, a vérzések sűrűbbé válásában, a vérzés jellegében, és a vérzés mennyiségében:
A menstruációs vérzés nem tarthat tovább 7 napnál.A két menstruáció első napja között minimum 21 napnak el kell telnie.A vérzés nem lehet nagyon bő és darabos.A bő vérzés elég szubjektív meghatározás, azonban van két fő támpont: Nagyon bő a vérzés, ha vérszegénységet okoz, illetve ha "helyhez köti", otthonról szinte ki sem tud mozdulni.A menstruáció zavara gyakori jelenség.
A menstruációs ciklus szabályozási folyamata az alábbi pontokon keresztül valósulnak meg:
Tudat és tudatalatti -> szervezet és szervek -> agykéreg -> hypothalamus -> hypophysis -> petefészek -> méhnyálkahártya
A vérzészavarokat több szempont alapján csoportosíthatjuk.

I. Az egyik csoportosítás szerint megkülönböztetünk serdülőkori és felnőttkori vérzészavart.
1., Serdülőkori vérzészavarok:
Rendszerint a hypothalamus éretlensége miatt alakulnak ki, és nem történik peteérés.Egyéb okok, ld. Primer amenorrhoea.2., Felnőttkori vérzészavarok:
Amenorrhoea: vérzéskimaradás, részletesen ld. lent.Raromenorrhoea, vagy olygomenorrhoea: Meghosszabbodott menstruációs ciklust jelent. A ciklus hossza: 36-180 napig tart.Polymenorrhoea: A vérzések 21 naponként vagy annál gyakrabban jelentkeznek.Hypermenorrhoea (menorrhagia): Szabályos időközönként jelentkező, de az átlagosnál bővebb, elhúzódó vérzés.Hypomenorrhoea: Szabályos időközönként jelentkező, de az átlagosnál kevesebb, rövid ideig tartó vérzés.Postmenstruációs vérzés: A menstruációs vérzést követően ismét megjelenő vérzés.Középidős vérzés, vagy ovulációs vérzés: A peteérés időszakában jelentkező vérzés.Premenstruációs vérzés: A menstruációt megelőző vérzés.Metrorrhagia: Ciklust nem tartó, kóros mennyiség vérzés.

II. Egy másik csoportosítás szerint megkülönböztetünk organikus és funkcionális vérzészavart.
1., Organikus vérzészavar: valamelyik szerv elváltozása, megbetegedése okozza.
2., Funkcionális vérzészavar: egy szerv átmeneti működésbeli változása okozza, nincs kimutatható megbetegedés.
Külön csoportot képvisel a hormonális fogamzásgátló gyógyszer szedés mellett kialakult vérzészavar.
A vérzéskimaradás, vagy amenorrhea két formáját különítjük el, lehet elsődleges, vagy primer, illetve másodlagos, vagy secunder:
1., Primer amenorrhea: az első vérzés 16-18 éves korig nem jelentkezik, okai:
Hypothalamus megbetegedéseHypophysis megbetegedésePetefészek megbetegedése: Gonaddysgenesisek (például a Turner-szindróma), rezisztens ovarium szindróma.Méh, hüvely megbetegedése: Anatómiai-, fejlődési rendellenességek, például atresia vaginalis, atresia hymenalis2., Secunder amenorrhea: a vérzés 3 hónapra kimarad, okai:
Hypothalamus megbetegedése: étkezés, stressz, fizikai túlterhelés, anorexia nervosaHypophysis megbetegedése: Sheehan szindróma, Simmonds kór, Prolactinoma, Galactorrhoea-amenorrhoea szindróma (Chiari-Frommel szindróma)Petefészek megbetegedése: PCOS, vagy polycystás ovarium szindróma, androgéntermelő petefészek daganatMéh megbetegedése: Asherman szindróma, TBCEgyéb: Mellékvese működési zavara (Cushing szindróma, mellékvese hyperplasia, extragenitális androgentermelő dagant), Pajzsmirigyműködés elégtelensége, Post pill amenorrhoea (rendszerint hyperprolactinaemia áll a háttérben) Kemoterápia, Sugárkezelés, Petefészkek eltávolítása utáni amenorrhoeaEgyéb betegség hiányában is előfordulhat, ún. funkcionális amenorrhea, melynek hátterében a peteérés elmaradása állhat.

Diagnosztika:
Fel kell deríteni a rendellenes vérzés típusát (anamnézis!).Szervi eltéréseket kivizsgálása: nőgyógyászati vizsgálat, méhnyakrák-szűrés, ultrahang (TVS), CT, MRIHormonális állapot (hormonstátusz) felméréseTesti-, lelki túlterheltség, kimerültségPszichés okSzövettani vizsgálat: Endometrium biopszia - Pipelle, Méhkaparás (Fractionalt curettage, Fractionalt abrasio), Hysteroscopia (méhtükrözés)Kezelés:
A vérzészavar okától és a beteg hozzáállásától függően kell eldönteni, hogy szükséges-e kezelni a rendellenes vérzést.Amennyiben lehetőség van rá, az elsődleges okot kell kezelni.Amennyiben az elvégzett vizsgálatok a szervi elváltozást kizárták, úgy orvosa gyógyszeres kezeléssel segít a vérzés mennyiségének csökkentésében. Tartós vaspótlást is célszerű elkezdeni a vérszegénység kezelésére. Ha egyidejűleg fogamzásgátlásra is szükség van, úgy mérlegeljük hormonális fogamzásgátló szedését, mivel emellett rendszerint csökken a vérzés mennyisége. Amennyiben hagyományos méhen belüli fogamzásgátló eszköz van fent, célszerűnek látszik ennek eltávolítása, mivel nemritkán ez okozza a panaszokat. Speciális lehetőségként a bő vérzés kezelésére rendelkezésünkre áll a hormonális méhen belüli rendszer, mely fogamzásgátló hatása mellett visszaszorítva a méhnyálkahártya vastagodását, lényegesen csökkenti a vérzés mennyiségét. Használata mellett a menstruáció nemcsak kevesebb lehet, de teljesen el is maradhat. Alkalmazására természetesen élettani menstruáció mellett is sor kerülhet, kihasználva biztonságos fogamzásgátló hatását.

 


A fent említett kórképek a bővebb menstruációs vérvesztés mellett esetleg a ciklus többi napján is okozhatnak több-kevesebb ún.közti vérzést. A menstruációtól független pecsételő vérzés hátterében gyakran hormonális ok áll, azonban hasonló tünetet a méhszáj kóros elváltozása is okozhat, így közti vérzés észlelése esetén mielőbb forduljon orvoshoz! Vizsgálat során eldönthető, hogy a vérezgetés a méhszájból, vagy a méh üregéből származik-e, s lehetőség nyílik célzott kezelésre. Elengedhetetlen a méhszáj kolposzkópos megtekintése és a citológiai vizsgálat.


 

Vissza