Tudástár
 
Szürkehályog műtét

A szürkehályog a leggyakoribb szemészeti betegség, amit világviszonylatban még mindig a vakság egyik vezető okaként tartanak számon.

A szemlencse feladata, a szembe érkező fénynek az ideghártyára való fókuszálása. Ahhoz, hogy éles kép keletkezzen az ideghártyán, a szemlencsének tisztának, áttetszőnek kell maradnia. A szemlencse a szemgolyó belsejében, a pupilla és a szivárványhártya mögött helyezkedik el. Kis függesztő rostok tartják a helyén. Az életkor előre haladtával a lencse veszít a rugalmasságából, az alkalmazkodó képességéből, és az átlátszóságából. Pl: 10 éves korban kb.15 Dioptriát, 20 évesben 10 Dioptriát, 45 évesben már csak 3 Dioptriát, 65 év felett pedig mondhatni semmit nem képes alkalmazkodni. A lencsében nincsenek erek és idegek. A lencse átlátszóságát biztosító anyagcseréhez bonyolult enzimatikus folyamatuk együttese szükséges.

A szürkehályog a szemlencsében jelentkező homályosodás.

 

A betegség lényege a szemlencse állományának bizonyos fokú, akár teljes elszürkülése. Az áttetszőség megszűnése megakadályozza, hogy megfelelő fény jusson a külvilágból a szem látóhártyájára, így homályos látás alakul ki. Ha ez a homály nagyfokú, akár “vaksághoz” is vezethet.

Lehet részleges, vagy teljes. Elhelyezkedhet a centrumban, vagy - a látást kevésbé zavaró - széli részeken. Ahogy ez a homály vastagodik, a fény egyre nehezebben tud áthatolni a szemlencsén. A kisfokú, vagy korai elváltozások még nem befolyásolják a látást, de szemészeti vizsgálattal már kimutathatóak. Ahogy a homály fokozódik, egyre romlik a látás, mely szemüveggel nem javítható.

A szürkehályog általában két szemet érintő betegség, de legtöbbször a látásromlás mértéke nem egyformán fejlődik a két szemben. A szürkehályog pontos oka nem ismert, de sok olyan okot ismerünk, amelyek elősegíthetik a kialakulását. Ezek közül a legfontosabb az életkor, cukorbetegség, nagyfokú sugárhatás, villámcsapás, a szem gyulladásai, áthatoló sérülései, korábbi tompa ütés utáni állapot, gyógyszer szedéssel összefüggésben jelentkező hályog, vagy a szervezetet érintő ún. általános betegségeket kísérő hályogok.

A szürkehályog tünetei az alábbiak lehetnek:

Homályos látás, melynek mértéke függhet a fényviszonyoktól

Elhalványuló színek

Egy szemen jelentkező "szellemképes" látás

A szemüveg dioptriájának gyakori változása.

A szürkehályog kezdeti szakaszában előfordulhat a közeli látás javulása is. Ennek oka, hogy a hályog el tudja tolni a szem dioptiáját akár rövidlátó irányba is. Például, ki ne hallott volna olyan családtagról, akinek a látása a rokonok szerint 70 éves korára "megjavult", mert tudott újságot olvasni.

Szinte biztosak lehetünk benne, hogy ennek a nagyapának kezdődő szürkehályogja volt.
Tehát ez csupán egy átmeneti, kezdeti állapot, mivel a hályog érésével hamarosan mind a távoli mind a közeli látás elromlik. Homályos lesz a látás , amin a szemüveg már nem segít, és a régi szemüveg már nem jó. A szürkehályog előrehaladási üteme egyéntől, valamint a kiváltó okoktól függ.

Az előrehaladott valamint az érett szürkehályog a látást súlyosan károsítja. A beteg nem tudja felismerni az ismerősöket, aztán nem tud egyedül közlekedni, és végül ellátni sem képes már magát.

 

A szürkehályog pontos diagnózisához részletes szemorvosi vizsgálat szükséges, amelyhez hozzátartozik a látásélesség vizsgálata, a szem külső, és belső részeinek vizsgálata, a szembogártágítása mellett. A szemorvos még egyéb vizsgálatokat is szükségesnek tarthat a diagnózis pontos felállításához.

A szürkehályog eltávolítása

A szürkehályog gyógyítható betegség.

Jelenleg egyetlen gyógymód a műtéti eltávolítás, és azzal egyidőben egy műlencse beültetése az eredeti helyére.
Napjainkban ez az egyik leggyakrabban végzett sebészi beavatkozás.
Ez Magyarországon is így van.
Magyarországon évente több mint 60 000 ilyen műtétet végeznek.
Ez a mikrosebészeti beavatkozás az egyik legsikeresebb műtéti eljárás, mely több mint 95% ban komplikációmentes.
Maga a műtét nagyon bonyolult, hosszú tanulási folyamatot kíván az operatőrtől ahhoz, hogy rutinná váljon

Klinikánkon a szürkehályog eltávolítása a jelenleg leghatékonyabb és legbiztonságosabb eszközökkel történik. Ez a műszer egy mikrosebészeti ultrahangos (köztudatban lézeres) technikával dolgozik, mellyel az elhomályosodott lencse eltávolítható. Ez a phacoemulsifikátio.


A szürkehályog vagy katarakta, a szemlencse elszürkülését jelenti. A műtét során tehát a szemgolyó belsejében lévő, elhomályosodott lencsét kell eltávolítanunk és helyére műlencsét beültetnünk. Napjainkban a leggyakrabban alkalmazott műtéti technika a szürkehályog eltávolítására a phacoemulsifikáció.

Ez a legújabb eljárás a szürke szemlencse eltávolítására, és összehajtható, egy- vagy akár több-fókuszú műlencse beültetésére. A műlencséket összehajtogatva juttatjuk be a szem belsejébe, és ott, a lágy lencse szétterül a lencse tokzsákjában, rugalmasan támaszkodik, más rögzítést nem igényel. A műtét végén a sebet nem kell összevarrni, önmagát zárja. Ez az eljárás kis traumát okoz a szöveteknek, gyors sebgyógyulást, és regenerációt követően pár nap után, esetleg már azonnal jó látást eredményez. A páciens néhány nap után visszatérhet megszokott életviteléhez.

A beavatkozás legfontosabb jellemzői:

A műtét szemcseppekkel végzett helyi érzéstelenítésben történik, a műtét során fájdalom nem jelentkezik.

A beavatkozás kb. 10 percet vesz igénybe, a műtét után a páciens saját lábán jön ki a műtőből, és egy kis pihenés után távozhat.

A szemre nem kerül kötés, lényegében nincs semmilyen korlátozás a műtét után, a napi tevékenység szabadon folytatható.

A műtét után felírt szemcseppel kb. 14 napig csepegtetni kell, más utókezelés nem szükséges.

A műtét 100%-os látásjavulást eredményez! (Természetesen csak akkor, ha a gyenge látásnak egyéb oka nincs, csak a szürkehályog...)

A beavatkozás időtartama az operatőr gyakorlottságától függ. Klinkánkon ez nem haladja meg a 10 percet. Az eljárás fájdalommentes. A beteg már a műtét napján javult látásélességgel rendelkezik, egyes esetekben egy pár napos gyógyulási időt követően alakul ki az éles látás.

Klinikánkon történő bevatkozásokat Dr. Bereczki Árpád Ph.D. végzi, aki több mint tízezer implantációs műtétet végzett már.


A szürkehályog műtét lépései

Lencsetervezés (az előzetes vizsgálatok alkalmával):
A műlencse dioptriájának megtervezése komplex feladat, hiszen ettől függ a páciens műtét utáni jó látása, és elégedettsége. A tervezést mérések alapján végezzük (szaruhártya átmérő, szemgolyó tengelyhossz), figyelembe véve az egyén saját igényeit is, hogy távolra, közelre, vagy minden távolságra szeretne jól látni szemüveg nélkül.


Előkésztés (közvetlenül a beavatkozás előtt, kb. 30 perc):
A modern műtéti technika bevezetése az előkészítő procedúrát is leegyszerűsítette. A fájdalommentességet érzéstelenítő cseppekkel érjük el, 20-30 percig többször cseppentünk az operálandó szembe, és ezzel párhuzamosan pupillatágító cseppeket is adunk.
Vérnyomás ellenőrzés mindig történik műtét előtt, és igény illetve szükség szerint nyugtató tablettát adunk betegeinknek.
Mielőtt a műtőbe visszük pácienseiket, egy külön helységben kórházi ruhára cseréljük civil ruhájukat, melyet a műtét végén visszavehetnek.

A műtét
A kb. 10 percig tartó beavatkozás a szem és környékének tisztítása, fertőtlenítése, és a környező területek kizárásával kezdődik. Ezután a szemen kis sebet készítünk, mely mindössze 1-2 mm hosszú, és a szövetek rétegei között alagútszerűen alakítjuk ki. Ez fontos, mert így a szövetek spontán összefekszenek, és nincs szükség varratokra.
A sebek kis méretének fontossága: csökken a fertőzés veszély, az astigmia (fénytörési hiba) kialakulásának csökkent lehetősége valamint a talán a legfontosabb rövidebb és gyorsabb gyógyulás.
A sebeket önzáródóra készítjük, melyekbe nem kerül varrat.


A legfejlettebb technológiájú készülékkel ezen az "alagút" seben keresztül hatolunk be a szem belsejébe és ultrahangot kibocsátó műszerrel zúzzuk szét a kemény lencserészeket, majd ugyanezzel a hármasfunkciójú eszközzel kiöblítjük, és eltávolítjuk a puhább maradékot.

Mindezt szűk műtéti területen, a lencse saját tokján belül mozogva végezzük. Fontos, hogy a lencsetok-zsák ép maradjon, mert ez biztosítja az "ágyat" a gondosan élőkészített műlencse számára. A műtét alatt az orvos mindkét kezét és mindkét lábát is használja a műszer működtetésére.

A páciens közben beszélgethet is, fájdalmat nem érez, de nagyon fontos, hogy váratlan mozdulatot ne tegyen a fejével.

 

Tudni kell , hogy mint minden sebészi beavatkozásnak komplikációi is lehetnek. Orvosaink ezekről természetesen tájékoztatják.
Orvosa őszintén és részletesen válaszol valamennyi kérdésére a készülékről és a műtéti beavatkozásról.


A beavatkozás után
A műtétet követően a beteg saját lábán távozhat a műtőből, kint visszaöltözhet a ruhájába, és hamarosan távozhat. A szemet nem szükséges lekötni. Lényegében semmi korlátozás nincs utána, de az fontos, hogy a szemet dörzsölni nem szabad. A látás átmenetileg még kissé homályos a műtét után, mert a pupilla tágított, a szaruhártya átmeneti ideig borús lehet.

Műtét utáni kontroll
az operatőr által megjelent időpontban kontroll szükséges. Az operált szem lehet kissé vérbő, könnyes, átmeneti szúró érzés jelentkezhet. Minden páciensnek egy szemcseppet írunk fel, mely antibiotikumot, és gyulladáscsökkentőt tartalmaz egyben, ezt kb. 14 napig kell csepegtetni.

Esetleges későbbi teendők
Az utóhályog a lencse tokjának utólagos megvastagodása. Hónapokkal, vagy akár évekkel a műtét után is kialakulhat. Kezelését YAG lézerrel végezzük, capsulotómiának hívjuk. Ilyenkor a lézerrel egy kis nyílást készítünk a megvastagodott hátsó lencsetokon, így biztosítjuk a fénysugarak szabad áramlását. A lézerkezelés fájdalmatlan, vérzéssel nem jár.

Szemlencse implantátumok
A szürkehályog műtét során az elszürkült szemlencsét eltávolítják, és helyére műlencsét ültetnek be.

A természetes szemlencsével ellentétben a műlencse nem képes változtatni alakját, ezért típusa és optikai jellemzői meghatározzák azt, hogy a páciens a beavatkozást követően milyen látásélességgel fog látni.

Egyfókuszú műlencsék

Az egyfókuszú műlencse választása esetén el kell döntenie, hogy a műtétet követően távolra, vagy közelre akar élesen látni. A szürkehályog műtét után az addig homályos látás megszűnik, de az egyfókuszú műlencse vagy csak a közeli, vagy csak a távoli tárgyakról fog éles képet adni.

Például, ha távollátásra kialakított műlencse beültetésre kerül sor, a műtét után az autóvezetés vagy televízió nézés során nem lesz szükség szemüvegre, de az olvasáshoz, kézimunkához már igen.

Fordított esetben, ha a közeli látáshoz kialakított műlencsét ültetnek be, olvasáshon nem lesz szükség szemüvegre, de a távoli látás élességéhez kell szemüveget, vagy kontaktlencsét használni.

Többfókuszú műlencsék

A műlencséknek forradalmian új típusa az AcrySof Restor műlencse, melynek segítségével a közeli és a távoli látás is egyszerre élessé válik, még olvasószemüvegre sincs szükség.

Leginkább a multifokális (többfókuszú) szemüvegek nyújtotta komfortosabb látási élményhez hasonlítható, de nélkülözi a szemüveg viselésével járó kellemetlenségeket.

Ennél a típusnál a műlencse speciális kialakítása lehetővé teszi, hogy a közeli (40 cm-en belüli) látótávolságban, a távoli (2 m-en túli) látótávolságban, és a köztes látótávolságban (40 cm-től 2 m-ig) is élesen lehessen látni.

Betegtájékoztató

Műtét előtt:
A műtét miatt nem kell csepegtetni semmit a szembe.
Természetesen aki zöldhályogos az a cseppjeit használja a megszokottak szerint. Aki Xalatant, Xalacomot, Travatant, vagy Duotravot használ rendszeresen kérem szóljon külön, mert rövid időre cseppet kell váltanunk a műtét után.

Ha valaki véralvadás gátló gyógyszert szed rendszeresen, azt a mai modern műtéti technika mellett nem szükséges már leállítani, mert a műtét érmentes területen zajlik. Viszont azért kérem jelezze a kollegáknak, vagy nekem műtét előtt.


Műtéti érzéstelenítés: Műtéteink csepp érzéstelenítésben történnek. A műtét fájdalmatlan, nyomás érzés, manipuláció érezhető de betegeink kellemetlenségekről nem panaszkodnak, amennyiben kis fájdalom lépne fel további érzéstelenítő cseppel látjuk el.
Az érzéstelenítés, pupillatágítás, és a szem fertőtlenítése körülbelül 30 percet vesz igénybe.

A szürkehályog műtét, műlencse beültetés:
Sokszor felmerül a kérdés: meddig fog tartani a műtét. Nos ezt az operatőr gyakorlata szabja meg, ezért változó lehet. Mivel nálunk az ország egyik legjobb operatőrének kezében van 10 perc alatt megvan a műtét, természetesen, ha két szemét operáltatja akkor ez a duplája.

Műtét alatt az operatőr illetve a páciens szóbeli kontaktusban van: közölve a beteggel, hogy mire kell számítania, illetve mely pontot kell figyelnie. Fejét légáteresztő takaróval fedjük, le szemét szemhéj terpesszel tágra nyitjuk, hogy ne tudjon pislogni. Az Ön egyetlen feladata egyenesen fölfele nézni. A műtét során szaruhártyája széli részén 2 darab 1 és 2 mm nagyságú sebet készítünk. Ezeken a sebeken keresztül ultrahang segítségével (amit a betegek lézernek hívnak) távolítjuk el az elhomályosodott lencsét a műtét ezen részét nevezik Phacoemulsificatiónak. Ugyanezen kis sebeken keresztül történik a műlencse implantálása is. A műlencse a helyén kinyílik és felveszi végleges alakját. Sebeink kicsik, önzáróak ezért gyorsabb az Ön gyógyulása.

Világszerte a szürkehályog műtétre jelenleg ez a legkorszerűbb beavatkozás. A világon létező legmodernebb gépekkel és tecnikai eszközökkel történik a műtét. (A phacoemulsifikatios gép INFINITI, a mikroszkop LEIKA stb...) A műlencse típusokban minőségi különbségek vannak. Ezt a műtét előtt orvosával tisztázta, mert az áraik különböznek.

A műtét végén egy átlátszó kagylót kap a szeme elé, amely megvédi az érzéstelen szemet, a sérülésektől. Ezt másnap reggel lehet levenni., és akkor kell elkezdeni a csepegtetést is, mert a műtét végén mi ellátjuk a szemet gyógyszerekkel.

Műtét után betegeink megszokott tevékenységeiket már a műtétet követő napon folytathatják. Fontos tartózkodni az operált szem dörzsölésétől (a műtét teljes gyógyulása 4-5 hét). 10 napig a sebek még nem hegednek össze teljesen, ezért a műtét után folyadék (mosdó fürdő víz) ne kerüljön szemébe. A gyógyulás érdekében tartózkodni kell nagyobb súlyok emelésétől is. A beültetett lencse típusától függően: az „egyfókuszú” lencséknél olvasásra igen de a „többfókuszú” lencsék esetén olvasáshoz sem szükséges a szemüveg viselése. A szem dioptiája a műtét után biztosan megváltozik, mert a távolra ha lehet minimálisra csökkentjük a dioptriáját.

Fontos, hogy az egyfókuszú impltátumok után, olvasó szemüvegre biztosan szüksége lesz. A szemüveg elkészíttetése csak a 6. héten vagy utána történjen, ugyanis akkor lesz végleges a dioptria. Addig a szemüvegkészítés felesleges pénzkidobás, amíg változhat a dioptria. 6 hét után élete végéig azonos dioptriája lesz az operált szemnek.

Ezt az első 6 hetet egy átmeneti olvasó szemüveggel lehet megoldani. A teljes gyógyulás 4 és 6 hét között van ez idő alatt szemcseppek használata szükséges az orvosa által meghatározott dózisban. (Gyulladáscsökkentőt naponta 5x illetve a szemnyomás csökkentőt naponta 2x, ha orvosa másképp nem rendelkezik a cseppeket addig használja míg el nem fogynak).

A cseppek használatánál tudni kell, hogy a különböző hatóanyagok cseppentése között pár percnek el kell telnie, mert különben a cseppek kimossák egymást.


A látásjavító céllal végzett ReSTor lencse beültetésére a fentiek annyiban nem vonatkoznak, hogy: Önöknek nem kell majd szemüveg sem távolra sem közelre. A Restor lencsések figyelmét felhívjuk, hogy semmiképpen ne tegyenek fel olvasó szemüveget műtét után, hanem pár nap múlva kezdjék el az olvasás gyakorlását az új szemükkel. Ha szemüveget teszünk fel, nem fog működni a lencse tökéletesen.

Restor lencse beültetése után 6 hétig a megerőltető, hirtelen zökkenésekkel járó sportokat is jó elkerülni (mint pl. a súlyemelés, futás, lovaglás aerobik, stb. 6 hét után megszokott életét teljes mértékben folytathatja. Fontos még tudni, hogy ez a speciális lencse a legtöbb betegnek már másnap tökéletesen működik, de néhányan nehezen hónapok alatt tudják csak begyakorolni vele a tökéletes látást (körülbelül a mi gyakorlatunkban 100 ból 2 páciens). Őket fél év türelemre intjük.


Napszemüveg: a szürkehályog lekerültével a szemet ingerelheti a hirtelen sok fény, amitől a szem a hályog miatt elszokott. Ilyenkor hasznos beszerezni egy fényvédő szemüveget. A műlencsék UV szürővel el vannak látva, de a fénytől való védelem szükséges lehet.

 

A műtétet követő napon orvosa ellenőrzi kivizsgálja operált szemét és további kontroll időpontokat egyeztetnek.

Lehetséges szövődmények
Ritkán a kötőhártya érintésekor ez alatt kis bevérzések keletkeznek. Ez csupán pár napig tartó kozmetikai problémát jelent saját magától szívódik fel.

Nagyon kis százalékban a lencse eltávolítása során kis szürkehályog darab az üvegtestbe kerülhet. A lencse darabot illetve az előre került üvegtestet egy speciális műszer segítségével eltávolítjuk és utána történik az implantáció.

A lencse homály mennyiségétől függően változó a felhasznált ultrahang energia mennyiség. Amennyiben ez az érték magasabb átmenetileg enyhén borússá homályossá válhat szaruhártyája, mely cseppekkel kezelhető és pár nap elteltével feltisztul.

A legsúlyosabb szövődmény a gyulladás, amit a műtét utáni cseppek rendszeres és előírásszerű használatával el lehet kerülni. Szerencsére nagyon ritka, de ha előfordul azonnal jönni kell kontrollra! Miből veszi észre ha begyullad az operált szeme: előszöris a látása hirtelen leromlik, és a szem nagyon pirossá válik.


Ha a felsoroltakon kívül maradt még megválaszolatlan kérdés Önben, kérem, keressen meg a vizsgálatok alkalmával, vagy forduljon bizalommal kollégáinkhoz

 

Egészségére: Hogy az Ön szempontja, a mi szempontunk lehessen!


 

Vissza