Tudástár
 
Szexuális úton terjedő betegségek

Észrevétlen kezdet

A szexuális úton terjedő betegségek tünetei nem feltétlenül jelentkeznek azonnal az fertőzést okozó érintkezés után. Néha napokig, hetekig semmi jel nem utal a lappangó betegségre, pedig az már ekkor is fertőz. A fertőzés a nemi szervekben továbbterjedhet, és késői szövődményeket okozhat. Társadalmi veszélyt jelent, hogy a gyakran tünetmentes hordozó esetleg több partnernek is továbbadja a kórokozót, amíg a betegsége kiderül.

Régebben azt hitték, hogy az antibiotikumok felfedezésével a nemi bajok problémája egyszer s mindenkorra megoldódik, hiszen a legtöbb ilyen betegség hatásosan kezelhető volt antibiotikus terápiával. A dolog sajnos nem így alakult: napjainkban a nemi betegségek reneszánsza figyelhető meg, és megjelentek az antibiotikumokkal nem uralható kórokozók is, mint például a rettegett HIV-vírus, az AIDS kórokozója. A hajdani félelmetes vérbajjal (szifilisz) azonban manapság már szinte alig lehet találkozni, a penicillin felfedezésének köszönhetően.

A következőkben néhány gyakori, nemi úton átvihető betegségről írunk.

Trichomoniázis

Trichomonas vaginalis nevű egysejtű okozza.
A nők külső nemi szerve érzékeny, duzzadt, vörös lesz. Bőséges, habos sárgás-zöldes folyás kezdődik.
A férfiak néha panaszmentesek, de náluk is lehet gennyes folyás, húgycső-, herefájdalom, majd prosztatagyulladás alakul ki. Megbetegedésük súlyosabb, mint a nőké.

Herpes genitalis

A nemi szervek herpesze, a herpes simplex vírus okozza.
Nemcsak a nemi szerveken, a végbélnyílás környékén, hanem az ajkakon is okozhat elváltozást.
A fertőzést követő egy héten belül viszketés, fájdalom, vörös folt, hólyagocskák jelennek meg, majd kifakadva összeolvadnak és fekélyt képeznek. 8-10 nap alatt gyógyul. A lágyéki nyirokcsomók is megnagyobbodnak, fájdalmasak.
Férfiaknál a nemi szerven bárhol megjelenhet.
A más módon nemi életet élők végbélnyílása körül, sőt a végbélben is kialakulnak a fekélyek.
A korábban herpeszen átesettek tünetmentesen is fertőzhetik partnerüket.

Chlamydia

Chlamydiák okozta fertőzéseket olyan parazita vált ki, mely bizonyos baktériumokkal áll közeli rokonságban.
Legsúlyosabb és látható elváltozás limfogranuloma venerum. A lágyéki nyirokcsomók duzzanata, begyulladása, elgennyedése, sipoly és hegképződés jellemzi. Nehezebben kórismézhető a húgycsőben, a herékben, a prosztatában és a méhnyakcsatornában kialakult gyulladás, mely krónikus gennyes folyással, de a legtöbb esetben panasz nélkül zajlik. Komoly szövődménye a női kismedence – néha csendes – gyulladása, mely meddőséghez vezethet.

Az idejében felismert fertőzés egyszerűen és hatékonyan gyógyítható. Minden esetben indokolt a szexuális partner kezelése is.

A Chlamydia megelőzése

Az egyetlen módja, hogy megelőzzük a fertőzést vagy újrafertőzést, hogyha minden egyes közösüléskor óvszert használunk, korlátozzuk a szexuális partnerek számát és rendszeresen részt veszünk szűrővizsgálaton.

 

Hegyes függöly

A hegyes függölyt (condyloma acuminatum) a papilloma családba tartozó vírus okozza. Férfiaknál ez a szemölcsszerű képlet a hímvesszőn, a makkon jelenik meg. A nők esetében a külső nemi szerveken, a méhnyakon, a hüvelybemenetben karfiolszerű képletek alakulnak ki.
Az immunrendszer legyengülésekor, vagy terhesség alatt könnyen elkapható és nehezen gyógyítható.

Gonorrea

A gonorrea vagy kankó, a hasonnevű baktérium okozta húgycső-, méhnyak-, végbél- és egyéb nyálkahártya, kötőhártya gyulladása. Későbbi szakaszban ízületi betegséget válthat ki.
Nőknél a kismedencei szervek betegségét és ennek következtében meddőséget okozhat.
Férfiaknál a húgycsőből gennyes folyás indul és fájdalmas vizelési kényszer lép fel.
A nőknél a kezdeti tünetek enyhébbek, vagy nem is jelentkeznek, ennek ellenére már terjesztik a fertőzést.
A kórisme könnyű, a kezelés gyors és sikeres, ha a partnerek együttes gyógyszerezésével történik.

Veszélye – a külső nemi szerveken lévő tüneteken kívül – a belső gyulladás, a tartós fájdalom, a rossz közérzet, a meddőség.

Szifilisz

A szifilisz vagy vérbaj oka baktérium, mely a hüvely vagy száj nyálkahártyáján keresztül hatol a szervezetbe, és ott szétszóródik. Terheseknél a magzat is fertőződik.
A kezdeti és kifejezetten a nemi szervek megbetegedését, a második és harmadik súlyossági fok követi. A fertőzés helyén fájdalmatlan fekélyek jelentkeznek, melyek néha spontán megszűnnek.
A második az ún. kiütéses szakasz, mely szintén spontán múlhat. Néha bekövetkezhet a gyógyulás is, de inkább a testszerte kialakuló gyulladások (ízület, vese stb.) a jellemzők.
Amikor a második szakasz véget ért, a lappangási idő a harmadik szakaszig évekig is eltarthat. Erre a szakaszra a szív-, ér- és idegrendszeri elváltozások a jellemzőek.
A testen csomók jelennek meg, az érfal elgyengül. Az idegrendszerben bénulások következnek be.

Az idejében felismert fertőzés egyszerűen és hatékonyan gyógyítható.


Lágyfekély

A sankroid vagy lágyfekély oka baktérium, a nemi szervek fájdalmas kifekélyesedéséhez vezet. Gyakran jelentkezik immunhiányos (HIV) betegeknél.
A nemi szervek fájdalmas hólyagjai mellett a lágyéki nyirokcsomók fájdalmas duzzanata, be- és összeolvadása látható. A biztos kórisme kizárásos alapon történik. Lényeges az előző partnerek megkeresése.

Mycoplasma, ureaplasma

 

A mycoplasmák és ureapalsmák a baktériumok törzsébe tartoznak, és a legkisebb élőlények között tartjuk őket számon. Maguk a mycoplasmák a legkisebb szexuális úton terjedő kórokozók. Egyéb fajok a mycoplasma családon belül légzőszervi fertőzést is okozhatnak.
Az akkut tünetek a szexuális együttlét után néhány héttel jelentkeznek. Férfiaknál ez húgycsőgyulladást, nőknél hüvelygyulladást, méhnyakcsatorna gyulladást jelent. Később a fertőzés beljebb terjed, férfiaknál prosztatagyulladást, nőknél kismedencei gyulladásos betegséget okozva, ami méhgyulladást, petevezeték gyulladást jelent. Mindkét nemnél vezethet vesekövességhez a fertőzés.

Ha felmerül a fertőzés gyanúja, akkor tenyésztéssel, biokémiai módszerekkel mutatható ki a baktérium. A betegség 1-2 hetes antibiotikumos kezeléssel gyógyítható. A szexuális partner kezelése elengedhetetlen az újrafertőződés elkerülése érdekében.

Mycoplasma, ureaplasma megelőzése

Az egyetlen módja, hogy megelőzzük a fertőzést vagy újrafertőzést, hogyha minden egyes közösüléskor óvszert használunk, korlátozzuk a partnerek számát és rendszeresen részt veszünk szűrővizsgálaton.


 

Vissza