Tudástár
 
Spirál – méhen belüli eszköz

SPIRÁL – MÉHEN BELÜLI ESZKÖZ

Világszerte elterjedt, megbízható fogamzásgátló módszer, amelyet hosszabb távra javaslok. Ha Ön már szült, 3-5 éven belül nem tervez terhességet, nem óhajtja szervezetét gyógyszerekkel (hormonokkal) megterhelni, esetleg az óvszertől is idegenkedik, akkor optimális választás lehet a méhen belüli spirál.

A méhen belüli fogamzásgátlók kevésbé hatásosak a fogamzásgátló tablettánál, és feladatuk abban áll, hogy megakadályozzák a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méhbe.

A spirál a felhelyezés után hosszú ideig bent maradhat a méhben, de időnként cserélni kell. A spirál négy-öt centiméter körüli, lapos, rugalmas műanyagból vagy rézből készült kis szerkezet. A spirálok egy fém részt tartalmaznak spirális alakban, ez steril gyulladást okoz a méh üregében.

A spirál nem receptköteles, tehát bárki megvásárolhatja a patikában. Nőgyógyászati vizsgálat alapján az orvos állapítja meg a szükséges méretet. Ha ezt az orvos nem kéri másképp, normál méretű spirál javasolt.

A spirál felhelyezése negatív  citológiai eredmény birtokában e menstruáció 3-5. napja között optimális, mivel ilyenkor nyitva a méhszáj. A spirált egy üreges műanyag cső segítségével helyezzük föl a méhszájon át a méh üregébe, majd visszahúzzuk a csövet és a spirál ott marad a helyén. A felhelyezés általában nem jár különösebb fájdalommal, de van aki menstruációs görcsként éli meg és néhány nőnek kellemetlenséget, enyhébb, erősebb fájdalmat okoz.

A spirál felhelyezése után pecsételő vérzés jelentkezhet, ha ez nem fokozódik, illetve ha a vérzés pirosasból barnássá válik, akkor  nincsen sürgős teendő.

A spirál helyzetét a felrakást követően nőgyógyászati ultrahanggal kell ellenőrizni. A spirálból műanyag zsinór nyúlik ki, amelynek segítségével ellenőrizni lehet, hogy nem lökődött-e ki a szerkezet. Ezt a jelzőszálat sem a nő, sem partnere nem szokta érezni.

A spirált csak szakorvosnak szabad kiszednie, ő ugyanis méhtükör segítségével óvatosan ki tudja húzni a zsineget. Ez rendszerint gyorsabb és kevésbé fájdalmas, mint a felhelyezés.

A SPIRÁL ELŐNYEI

A spirál hatásosan megakadályozza a teherbe esést, és a fölhelyezés után azonnali és folyamatos biztonságot jelent. Nem kell megszakítani a szeretkezést, nem kell új eszközt beszerezni, legfeljebb évenként. Nem befolyásolja az anyatej-kiválasztást, és nem borítja fel a természetes hormonháztartást, a későbbi fogamzó képességre sem ártalmas.

A SPIRÁL HÁTRÁNYAI

Súlyos szövődmények egyre ritkábban fordulnak elő a spirál vagy a hurok használata miatt. De van rá példa, hogy vagy a behelyezésnél, vagy későbbi elmozdulás következtében átfúródik a méh, és fertőzést okozhat.

A spirál azonban ugyanúgy, mint a többi módszer, nem 100%-ban biztonságos, mivel egyes nőknél és egyes ciklusokban okozhat terhességet, ha éppen a petesejt olyan területre ér a méh nyálkahártyán belül, ahol a spirál nem tudja kifejteni megfelelőképpen a hatását, és be tud ágyazódni. Ilyenkor létrejön a terhesség.

A spirál okozta steril gyulladás is a spirál hátránya. A méh nyálkahártyája igen érzékeny ilyenkor, ezért a menstruációs vérveszteség is jóval több lesz, és mivel egy vezető szál van a nyakcsatornában leeresztve a spiráltól, ennek következtében baktériumok juthatnak fel a méh üregébe, ahol gyulladást okozhatnak. Ezért gyakoribb a kismedencei gyulladás illetve a petefészek vagy méhgyulladás a spirált viselők körében.

Gyakrabban fordul elő méhen kívüli terhesség a spirált használó nőknél, ez gyakran végződik spontán vetéléssel. Ha kiderül a terhesség, a spirált vagy hurkot azonnal el kell távolítani.

A gyakoribb mellékhatások közé tartozik az erősebb havi vérzés és vérszivárgás. Egyes férfiaknak kényelmetlen érzést okoz a spirál közösülés közben, bár ezen segíthet az orvos a zsineg megrövidítésével.

Előfordulhat kilökődés, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni a zsineget. Ha a szál felkunkorodna a méhnyakba, az orvosnak kell helyre tennie.

Amennyiben Ön spirált szeretne, jelentkezzen előzetes konzultációra!


 

Vissza