Tudástár
 
Petefészek műtétek

Petefészek ciszta eltávolítása – cisztektómia

Indokolt esetben el kell távolítani a petefészekben kialakult cisztákat. Gyanús esetben a ciszta eredetének tisztázása, máskor a panaszok, úgymint alhasi fájdalom, menstruációs görcsök vagy meddőség indokolja műtétet. Míg ezt korábban csak a has felvágásával tudták megoldani, manapság, a modern laparoszkópos eljárás során a hason készített 3-4 apró nyíláson át is lehetőség van a hasüreg vizsgálatára, a ciszta eredetének tisztázására, mintavételre ill. Szükség esetén a ciszta eltávolítására.

A laparoszkópos beavatkozás során egyértelműen látható, hogy a ciszta valóban a petefészekben helyezkedik-e el. A megtekintett ciszta pontos elhelyezkedése és külleme alapján a műtét közben további döntést lehet hozni a ciszta sorsáról.

Ha a petefészekben kialakult ciszta a leletek és a műtéti kép alapján jóindulatúnak tűnik, lehetséges a ciszta leszívása, a ciszta falának részleges eltávolítása, illetve a ciszta teljes eltávolítása. A cisztából vagy annak tartalmából minden esetben mintát kell venni, hogy az alapján, további vizsgálatokkal a rosszindulatú daganatos betegségeket egyértelműen ki tudjuk zárni. Minden páciensnél törekszünk, hogy az ép, működő petefészek szövetet megtartsuk, hogy további hormontermelésben és peteérésben részt vehessen.

Előfordul azonban, hogy a cisztát okozó betegség (pl. endometriózis) a petefészket oly mértékben károsítja, hogy annak normális működése már nem állítható helyre. Ilyenkor a beteg petefészek gócként szerepelhet, ezért eltávolítása indokolt.

Mivel az ultrahang vizsgálat nem minden esetben tudja pontosan megadni a ciszta kiindulását, sok esetben a műtét közben derül ki, hogy a ciszta nem a petefészekből indul ki. Viszonylag gyakori, hogy a lezárt és kórosan kitágult petevezeték valamint a benne pangó folyadék ad cisztára hasonlító képet az ultrahang vizsgálat során. Ilyenkor a petevezeték megnyitása, tartalmának leszívása szükséges. Hogyha a petevezeték oly mértékben károsodott, hogy funkcióját nem tudja betölteni, tehát rajta keresztül spontán terhesség nem tud létrejönni (azonban gócként szerepel), akkor a pácienssel történt előzetes egyeztetés alapján, a petevezeték eltávolítása indokolt lehet.

Ha a ciszta külleme alapján rosszindulatú betegség merül fel, akkor van rá mód, hogy a műtét közben vett mintából egy gyors, előzetes vizsgálatot végezzünk, amely alapján a további műtéti tervet fel lehet állítani. Igazolt rosszindulatú daganat esetén, ha abba a páciens a műtét előtt beleegyezett, a daganatos petefészkek eltávolítása és a has alapos átvizsgálása, szükség esetén nyirokcsomó mintavétel szükséges. Alapos kivizsgáláson átesett páciensek esetében műtét közben igen ritkán derül fény súlyos daganatos betegségre.

Petefészek eltávolítás

A petefészkekben termelődik a női nemi hormonok nagy része, illetve a petesejtek is itt helyezkednek el. Mégis előfordulhat, hogy a petefészkek eltávolítása indokolttá válik. Minden olyan műtét során, ahol felmerül ennek lehetősége, tájékoztatjuk a beteget és döntését, belegyezését előzetesen kérjük.

Különösen fontos, hogy kétoldali petefészek eltávolítás után saját terhesség, saját petesejtek hiányában nem jöhet létre, illetve, hogy mindkét petefészek korai (50 éves kor előtti) eltávolítása idő előtti, művi menopauzát, azaz hormonhiányos állapotot hoz létre.

Súlyosan károsodott petefészkek fordulhatnak elő endometriózisban, kismedencei tályog, petefészek-petevezeték csavarodás vagy cisztikusan elfajult petefészek esetén. Ilyenkor az érintett petefészek eltávolítása a páciens gyógyulásának a kulcsa. Rosszindulatú daganat-gyanús vagy igazoltan tumoros esetben is el kell távolítani a petefészkeket a betegség továbbterjedésének meggátolása céljából.

Policisztás ovárium szindróma (PCOS)

Policisztás ovárium szindróma esetén a petefészkek megzavart működését és elváltozásait anyagcserezavar okozza, elsődlegesen a kezelésnek tehát nem a petefészkekre kell irányulnia.

Az alhasi műtétek, olykor még a csak diagnosztikus célú laparoszkópia után is létrejövő összenövések, hegesedések gátolhatják a teherbeesést, ezért a petefészkek műtéti manipulációit kerülni kell. Legfeljebb felismert anatómiai rendellenességek vagy korábbi alhasi gyulladásos folyamatok következményeinek korrekciójára érdemes műtéttel próbálkozni meddőségi esetekben.

A PCOS "kezelésére" korábban javasolt ék-reszekció helyett divatba jött a laparoszkópos "drilling" (az ovárium-ciszták kipukkasztását, és a petefészkek megkeményedett kérgének levékonyítását célzó technikák). Csökkenti az androgén hormonok termelését, és ezáltal a PCOS tüneteit, illetve, kedvező esetben a teherbeesésnek nagyobb esélyt ad. Csak akkor érdemes ehhez a lehetőséghez fordulni, ha minden más kezelési forma eredménytelen marad és nem következik be a teherbeesés. Tehát a petefészkek sebészi manipulációja nem számít a PCOS alapkezelésének, hanem csak a PCOS-beli teherbeesési nehézség más kezelési próbálkozások elégtelensége esetén való megoldási kísérletének.


 

Vissza