Tudástár
 
Petefészek ciszta

PETEFÉSZEK CISZTA (CYSTA OVARII)

A ciszták kialakulásának több lehetséges magyarázata van, pontos oka azonban nem ismert. A tüszőérés folyamatában gyakran a tüszőrepedés elmarad, a benne lévő folyadék (savó) tovább szaporodik, s így jön létre a funkcionális ciszták, retenciós tömlők, folliculáris ciszták döntő többsége. Szerencsés esetben a ciszták 1-2 menstruációs ciklus után maguktól felszívódnak. Ha erős fájdalommal járnak, hosszú időn keresztül jelen vannak vagy méretük meghaladja az öt centimétert, akkor feltétlenül kezelni kell. A nőgyógyász elsődleges feladata annak eldöntése, hogy jóindulatú vagy rosszindulatú folyamatról van-e szó.

Endometriózis kapcsán is kialakulhat a petefészekben menstruációs vérhez hasonló folyadékkal telt tömlő (csokoládéciszta). A petefészek állományában, a magzatfejlődés korában betokosodott rendellenes sejtmaradványokból létrejöhet egy ún. dermoid ciszta is, amely különféle szöveti elemeket – haj , szőr, fog, stb. – tartalmazhat. Ezeket műtéti úton lehet eltávolítani. Szerencsére a fiatal- és termékeny korban jelentkező petefészek tömlők döntő többsége jóindulatú. Lényegesen nagyobb a rosszindulatúság veszélye a változókor után.

A jóindulatú ciszták kialakulásában alkati tényezők, illetve a petefészket stimuláló magasabb hormonszintek is szerepet játszhatnak. A rosszindulatú folyamatok kialakulásának hátterében a környezeti tényezők hatása mellett gyakran öröklött, betegségre hajlamosító genetikai tényezők, illetve helytelen életvitelből, egészségtelen életmódból adódó rizikófaktorok (dohányzás, alkohol, stressz, kemikáliák, stb.) állnak.

A nagyobb ciszták feszülhetnek, nyomhatják a környező szerveket és ezáltal fájdalmat okozhatnak. Az alhasi fájdalom fokozódhat mozgásra, jelentkezhet közösülés közben. Előfordulhat vérzészavar, melyet a tömlő hormontartalma, illetve az elmaradt ovuláció folytán a sárgatest hiánya okozhat.

Rosszindulatú folyamat esetén a hasüregben nagy mennyiségű folyadék gyűlhet meg, ami elődomborítja a hasfalat, ezt nevezzük szaknyelven ascites-nek.

A beteg életkora, panaszai, a tapintásos és az ultrahang vizsgálatokkal (UH) nyert információk alapján mérlegelhető a ciszta jó- vagy rosszindulatú természete. Ebben segítségünkre lehetnek egyes, vérvétellel nyerhető laborértékek, az ún. tumormarkerek is. A jó- vagy rosszindulatú jelleg, valamint a betegség pontos típusa ultrahang vizsgálattal és tumormarker-vizsgálattal nagy valószínűséggel meghatározható. Kétes esetben műtét javasolt, mert véglegesen csak az elváltozásból vett szövet-, illetve sejtminta vizsgálatával állapítható meg biztosan, hogy jó vagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó.

Milyen tüneteket okozhatnak?

A kisebb petefészek ciszták legtöbbször tünetmentesek, semmilyen panaszt nem okoznak és csak a nőgyógyászati szűrővizsgálat, vagy egyéb okból elvégzett ultrahang vizsgálat során kerülnek felismerésre.

A nagyobb ciszták feszülést, a környező szervek nyomását, ezáltal fájdalmat okozhatnak. A fájdalom mértéke nem feltétlenül arányos a ciszta nagyságával. Időnként a ciszták megnagyobbodnak, bevérzések keletkezhetnek bennük, esetleg a tömlő megcsavarodik. Ez utóbbi akár igen heves, késszúrásszerű fájdalmat okozhat. Bizonyos esetekben a tömlők megrepednek, tartalmuk a hasüregbe kerül. Ez átmenetileg kisebb alhasi görcsöt, fájdalmat okozhat, azonban a folyadék az esetek döntő többségében szövődményt nem okoz, a hasüregből nyomtalanul felszívódik.

Hogyan kezeljük a petefészek cisztákat?

A petefészek ciszták esetében alkalmazott kezelés az elmúlt években sokat változott. Bebizonyosodott, hogy az 5 centiméternél kisebb, egyszerű, egyrekeszű ciszták kezelést legtöbbször nem igényelnek, 1-2 hónap alatt spontán felszívódnak. Ha a páciens teljesen panaszmentes, akár ennél nagyobb tömlő esetén is dönthetünk a várakozás mellett. Ilyenkor a nőgyógyászati vizsgálatot 1-2 hónap múlva megismételjük, és az ekkor talált lelet alapján döntünk a további teendőről. Ha a várakozási idő alatt panaszai jelentkeznének, kérjük soron kívül mielőbb jelentkezzen ellenőrzésen! A fokozódó panaszok esetleg a ciszta csavarodására, növekedésére utalhatnak.

Gyógyszeres terápia önmagában a petefészek ciszták kezelésére nem alkalmas, csupán az esetleges társuló panaszok megszüntetésére szolgál, maga a tömlő gyógyszeresen nem tüntethető el. Ha Ön fogamzásgátló tablettát szed, annak szedését nem kell abbahagynia, a megfigyelési idő alatt tovább szedheti. Tapasztalat szerint petefészek ciszták eleve ritkábban alakulnak ki fogamzásgátló tablettát szedő nők körében, sőt, felismert ciszta mellett kezdett fogamzásgátló elősegítheti a tömlő spontán felszívódását.

Ha a ciszta mérete lényegesen meghaladja az 5 centimétert, a megfigyelési időszak alatt növekedést mutat, belső szerkezeti elváltozások láthatóak benne, vagy panaszokat okoz, kezelőorvosa műtétes beavatkozást javasol majd. Ennek alapvetően három fő formáját alkalmazzuk napjainkban. Mindhárom beavatkozást ambulanter kivizsgálást követően, fekvőbeteg intézetben, megfelelő érzéstelenítés mellett végezzük:

1. A beteg számára legkisebb megterhelést jelentő beavatkozás a ciszta leszívása (punkció). Erre egyszerű, csupán folyadékot tartalmazó ciszták esetén van lehetőség. Rövid érzéstelenítésben a hüvelyen keresztül felvezetett tűn át a tömlő tartalmát egy fecskendőbe leszívjuk. A folyamatot ultrahang készülék ellenőrzése mellett is végezhetjük. A néhány perces beavatkozás legfőbb hátránya, hogy a tömlő fala a szervezetben visszamarad, így gyakran előfordul kiújulás. Ennek kivédésére és az összetett szerkezetű ciszták kezelésére altatással járó műtétet végzünk. A műtétes kezelés lényege a ciszta eltávolítása. Ez ma már sok esetben nem jelent hasmetszéssel járó nagyműtétet, gyakran hastükrözés útján is elvégezhető.

2. A hastükrözés (laparoszkópia) altatásban végzett kisebb műtéti beavatkozás, melynek során egy vékony csövön keresztül megtekintjük a belső nemi szerveket. Előzetesen, a nagyobb biztonság érdekében a hasüreget gázzal töltjük fel és a has bõrén kb. egy centiméteres nyíláson át vezetjük be az optikai rendszerrel ellátott csövet. A műtét során nemcsak a petefészek tömlőt, de a hasonló panaszokat okozó egyéb kórképeket is lehet kezelni. A beavatkozás során igyekszünk a teljes tömlőt, falával együtt eltávolítani. Az esetek döntő többségében lehetőség van a cisztát kiágyazva a maradék petefészek állományt visszahagyni.

3. Ha a ciszta mérete, belső szerkezete vagy előzetes műtétek miatt a laparoszkópia nem végezhető el, helyette a hasműtétet választjuk.

A kezelés optimális módját, a választandó műtéti beavatkozást, annak lényegét a leletek birtokában Önnel természetesen részletesen megbeszéljük, közösen választjuk ki a legmegfelelőbb terápiát.

Kedves Betegünk!

Ez a rövid ismertető csak a leglényegesebb információkat tartalmazhatja a petefészek cisztákról. Elolvasása után Önnek számos kérdése lehet, ezekkel forduljon bizalommal hozzánk. Mindenben segítségére leszünk felvilágosítása, illetve mihamarabbi gyógyulása érdekében.


 

Vissza