Tudástár
 
Méhnyakon végzett műtétek

A méhnyakrák a nők második leggyakoribb onkológiai megbetegedése. A méhnyakat viszont nem csak a rák, hanem más elváltozások is megbetegíthetik.

Nőgyógyászati vizsgálat során speciális nagyítóval, illetve kenetvizsgálattal észrevehető a méhnyakon bekövetkezett sejtelváltozás. Ilyenkor a szakorvos konizáció során a méhszájból kúpszerű részt távolít el. Az esetek egy részében a méhnyálkahártyából is vesznek mintát a szövettani vizsgálathoz.

A LLETZ beavatkozás a méhszájseb hurokkimetszéses műtéte, melyben a rádióhullámú sugárzás energiájával metszik ki a kóros elváltozást. Alkalmazható méhszájseben a hasonló lézeres megoldás is, amikor a nagy pontossággal irányított lézerfény égeti el a kóros szövetet, megkímélve annak környezetét.

Szüléskor előfordulhat, hogy sérül a méhnyak, ami így nem nyújt védelmet a fertőzésekkel szemben. Méhszájplasztikával segíthet a régi, behámosodott sebfelületek felfrissítése, majd a repedés széleinek öltésekkel való rögzítése.

A hideg késes konizációs műtét

A hagyományosan végzett műtét során kúp alakú részt távolítunk el a méhnyakból. A vérző sebfelszínt összevarrjuk, de úgy, hogy a nyakcsatornába egy csövet helyezünk, hogy a méhszáj összenövését megakadályozzuk.

Műtét utáni teendők

A műtét után általában 4-6 órán át megfigyelés alatt tartjuk a beteget, ez idő alatt az élettani funkciók stabilizálódnak (vérnyomás, vizelet), és a beteg saját lábán, kísérővel elhagyhatja a klinikát. A műtét után kb. 1-2 hetes otthoni pihenő szükséges. A méhszáj begyógyulásáig, hámosodásáig – mely általában 4 hétig tart – kevés hüvelyi folyás jelentkezhet. Bizonyos esetekben a műtétet követő 5-10. nap között, a közepes menstruációs vérzésnél kevesebb, szivárgó vérzés észlelhető, amely szintén a sebgyógyulás jelensége lehet. Fájdalom vagy más panasz szövődménymentes esetben nem fordul elő. A műtét során behelyezett csövet általában egy hét múlva távolítjuk el. A műtétet követő 3-4. hét alatt ülőfürdő, tampon használata és a szexuális élet nem ajánlott. Panaszmentes esetben a műtéttől számított 6 hét elteltével ellenőrző vizsgálatra kell jelentkezni a szakorvosnál.

Előforduló szövődmények

Egy műtéti beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozás után is kialakulhatnak szövődmények. Korai szövődményként utóvérzés, gyulladás fordulhat elő, de ezek kezelhetők. Ezért bármilyen csekély jelét is tapasztalja szövődmény kialakulásának (pl. vérzés, láz, alhasi fájdalom, bűzös folyás), éjjel-nappal utolérheti operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról.

 

A kacskonizációs műtét

A rádióhullámú sugárzás energiáját felhasználva, sejtvaporizációt (sejtelpárologtatást) hozunk létre a szükséges méretű és formájú wolframkacs vonalában, és ezzel kimetsszük a kóros elváltozást. Az eljárás jellegénél fogva a környező szövetekben csupán minimális hőkárosodást okoz, ezért egyrészt a sebgyógyulás gyorsabbá válik, másrészt, a szövettani vizsgálatra kitűnően alkalmas, éles szélű, nem hőkárosodott, kónusz alakú minta nyerhető a méhszáj szöveti állományából. Ez a műtéti módszer a sebszél felőli hámosodással, hegesedés nélküli gyógyulást eredményez. Vérzéscsillapítás után, amennyiben az előzetes vizsgálati leletek szükségessé teszik, a fenti beavatkozással egy időben szövettani vizsgálatra alkalmas mintát veszünk a méhnyakból is.

 

Műtét utáni teendők

A műtétet általában 1-2 órás megfigyelési idő követi, ha helyi érzéstelenítésben, 4-6 óra, ha altatásban végeztük a beavatkozást. Ez idő alatt az élettani funkciók stabilizálódnak (vérnyomás, vizelet), és a beteg saját lábán, kísérővel elhagyhatja a klinikát. A műtét utáni napon a betegeink többsége folytathatja mindennapi aktivitását, betegszabadság igénybevétele nem szükséges. A méhszáj begyógyulásáig, hámosodásáig – mely általában 4 hétig tart – kevés hüvelyi folyás jelentkezhet. Bizonyos esetekben a műtétet követő 5-10. nap között a közepes menstruációs vérzésnél kevesebb szivárgó vérzés észlelhető, amely szintén a sebgyógyulás járhat. Fájdalom vagy más panasz szövődménymentes esetben nem fordul elő. A műtétet követő 3-4. hét alatt ülőfürdő, tampon használata és a szexuális élet nem ajánlott. Panaszmentes esetben a műtéttől számított 6 hét elteltével ellenőrző vizsgálatra kell jelentkezni a kezelőorvosnál.

Lehetséges szövődmények

Egy műtéti beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozás után is kialakulhatnak szövődmények. A lehetséges korai szövődmények: utóvérzés, gyulladás, ezek azonban kezelhetők. Ezért bármilyen csekély jelét is tapasztalja szövődmény kialakulásának (pl. vérzés, láz, alhasi fájdalom, bűzös folyás), éjjel-nappal utolérheti operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról.

Méhszájplasztika

Leggyakrabban a már többször szült nők vizsgálata során észleljük a méhnyak berepedezettségét, amely akár panaszokat is okozhat. A szülések vagy akár a korábbi hüvelyi műtétek során a méhnyak sérülhet, emiatt záró funkciója nem lesz tökéletes. Az elváltozás gyógyszeresen nem kezelhető bővebb folyás, együttlét kapcsán észlelt vérzés vagy fájdalom, vagy a menstruáció lezajlásának változása jelezheti a méhszáj elváltozásait, de a betegség akár tünetmentes is maradhat.

A legfontosabb ilyen esetekben citológiai vizsgálat elvégzése a méhnyakrák kiszűrésére. Ha a panaszok hosszútávon fennállnak, gyógyszeres kezelésre nem javulnak és a méhszáj fagyasztásos kezelése sem vezet sikerre, indokolt esetekben a műtét jelentheti a megoldást.

A műtét technikailag hasonlít a konizációra, azonban célja nem a szövettani mintavétel, hanem az eredeti, normál méhszáj rekonstrukciója. A körülbelül 15 perces műtétet általában altatásban végezzük. Felszívódó varratokat helyezünk be vérzéscsillapítási célból, illetve egy ideiglenes csövecskét, amely a vérzést kivezeti. A csövet egy-két nap után távolítjuk el. Panaszmentes esetben néhány napos kórházi tartózkodást követően lehet hazamenni. A varratokat nem feltétlenül kell kiszedni, azok maguktól felszívódhatnak vagy kipotyognak. A műtét után a menstruációnál általában gyengébb vérzés akár egy hétig is eltarthat.

A teljes gyógyulás kb. hat hetet vesz igénybe, ezalatt a kádban történő fürdés és a házasélet nem javasolt. Ezt követően a korábbi életvitel minden tekintetben folytatható.

A sebészeti beavatkozást követően szövettani vizsgálat történik a méhnyakból eltávolított szövetek részletes feldolgozásával. A szövettani vizsgálat bonyolultsága miatt akár több hétig is eltarthat, de csak ezen lelet alapján lehet kizárni illetve megerősíteni a komolyabb megbetegedéseket.

A jól elvégzett méhszájplasztika után is vállalható spontán terhesség, emiatt különösebb kockázattal nem kell számolni.


 

Vissza