Tudástár
 
Méhen kívüli terhesség

A méhen kívüli terhesség felismerése sokszor nem egyszerű, ám az időben történő felismerés nemcsak az életet veszélyeztető szövődménytől védheti meg az anyát, hanem a későbbi terhességek sorsának szempontjából is meghatározó.A méh üregén kívül megtapadt megtermékenyített petesejt sorsa sokféleképpen alakulhat. Ha olyan helyen tapad meg, ahol nem megfelelő a vérellátása, így a terhesség nem tud tovább fejlődni, korai stádiumban akár tünetmentesen fel is szívódhat vagy – későbbi stádiumban - elhalhat.

Ha ez nem következik be, és a terhesség növekszik, a környező szövetek roncsolásával súlyos szövődményt idézhet elő. Ha a petevezetőben vagy a hashártyán helyezkedik el a terhesség, akkor hasűri vérzést okozhat, mely egy gyorsan kialakuló életveszélyes állapothoz vezethet.Nagyon ritkán a hasüregben fejlődő terhesség kihordásáról is hallhatunk híreket, ugyanakkor előfordulhat egyidejű, méhen kívüli és méhen belüli terhesség létrejötte is.Milyen tünetek utalnak méhen kívüli terhességre?Amennyiben ezeket a tüneteket észleli, azonnal orvoshoz kell fordulni:pozitív terhességi teszt vagy kimaradt vérzés után barnás (kávéaljszerű) hüvelyi vérezgetés, vérzésszúró, általában egyik oldali, alhasi fájdalom vagy végbélfájdalomgyengeség, fáradékonyság, ájulásérzésA tünetek sokszor nem egyértelműek, és nem csak a méhen kívüli terhességre jellemzőek, ráadásul a méhen belüli terhesség esetén is van egy időszak, míg nem mutatható ki egyértelműen ultrahangos vizsgálattal a terhesség.

Elég, ha a méhen kívüli terhesség gyanúja felmerül, már akkor is kórházi bennfekvés, orvosi megfigyelés szükséges, míg egyértelmű diagnózis fel nem állítható.Beavatkozások méhen kívüli terhesség eseténMéhen kívüli terhesség esetén mindig a súlyosságnak megfelelő beavatkozást kell elvégezni. Említettük, hogy előfordulhat, hogy a szervezet maga megoldja a problémát, és a rossz helyen lévő terhesség tünetmentesen felszívódik. Ilyenkor rendszeres utóvizsgálatokon kívül más teendő nincs.Korán kimutatott méhen kívüli terhesség esetén szóba jöhet gyógyszeres kezelés is. Ilyenkor a rossz helyen lévő terhességbe juttatnak gyógyszert ultrahang vizsgálat végzése közben.

A terhesség elhal, nyom nélkül felszívódhat. Másik lehetőség még a vérpályába adott gyógyszer alkalmazása. Ez a beavatkozás ritkán jár szövődménnyel.Amennyiben a terhesség nagysága miatt a gyógyszeres kezelés már nem alkalmazható, úgy műtétet kell végezni. Ideális esetben altatásban végzett hastükrözés (laparoscopia) végezhető. A terhesség nagyságától függően, műtét közben dől el, hogy a terhesség kiágyazható-e.

Amennyiben a méhen kívüli terhesség a kürtben helyezkedik el (az esetek 98%-ban) és a petevezetőt roncsolta, nem lehetséges a petevezető megtartása.Amennyiben a méhen kívüli terhességnek már szövődménye lépett fel (hasűri vérzés), a beteg állapotától függően sürgősen hasi műtétet kell végezni. Ilyen esetben az elsődleges cél a beteg életének megmentése, vagyis a vérzés gyors elállítása.

Ebben a stádiumban a petevezető súlyosan károsodott, elkerülhetetlen az eltávolítása. A beteg sokszor vérátömlesztésre is szorul, és intenzív osztályos megfigyelést igényel a műtétet követően. A műtétet követő 5-6. napon történik a varratszedés, mely után a beteget, amennyiben panaszmentes, hazaengedik. Hat hét a teljes sebgyógyulás, ekkor nőgyógyászati kontroll végzése indokolt.Műtét utánMéhen kívüli terhesség után a petevezeték, a rajta végzett műtét miatt és már a kóros terhesség kialakulásához vezető ok miatt is károsodottnak tekintendő. Következő terhesség vállalása előtt javasolt szülész-nőgyógyász szakorvos felkeresése.
Az ő tiszte, hogy a leletek birtokában megítélje, mekkora a méhen kívüli terhesség ismétlődésének a kockázata, illetve természetes úton létrejöhet-e terhesség.Amennyiben mindkét kürt károsodása kimutatható, jó eséllyel várható újabb terhesség létrejötte mesterséges megtermékenyítéssel.


 

Vissza