Tudástár
 
Lapraszkópos műtétek

Kis behatolásokon vagy testnyíláson át bevezetett kamera segítségével könnyedén vizsgálhatók az üreges szervek, testüregek, a bennük talált elváltozások pedig speciális eszközök segítségével kezelhetők. Ez az endoszkópia. Lényege, hogy nem kell a hasat felvágni, hanem csak a bőrt és a hasfalat apró nyílásokkal átszúrni. Ez napokkal gyorsabb, kevésbé fájdalmas és esztétikailag szebb gyógyulást eredményez. A nőgyógyászati betegségek döntő többsége kezelhető endoszkópos módszerrel.

NŐGYÓGYÁSZATI LAPAROSZKÓPOS BEAVATKOZÁSOK

Diagnosztikus / kivizsgáló műtétek

ismeretlen eredetű alhasi fájdalmak
meddőség okainak tisztázása
petevezeték átjárhatósági vizsgálat
panaszokat okozó hasi képletek tisztázása
gyógyszeres kezelések utáni ellenőrző vizsgálat (pl. endometriózis)
hasi szervekből, hasüregből mintavétel daganat gyanújakor
méhen kívüli terhesség bizonyítása vagy kizárása
Műtéti beavatkozások

ciszták leszívása
művi meddővé tétel ("sterilizálás")
méhen kívüli terhesség ellátása
összenövések oldása (gyulladás, műtét után)
letapadt petevezeték felszabadítása
petevezeték plasztika
mióma eltávolítása
kóros petefészek, petevezeték eltávolítása
méh eltávolítása (hiszterektómia)
kismedencei nyirokcsomók eltávolítása

 


A LAPAROSZKÓPIA KIVITELEZÉSE


A beavatkozás minden esetben altatásban történik. A hasüregbe való behatolás a köldökben illetve a has alsó részén kétoldalt történik. Általában 2-3, de szükség esetén akár 4 apró, kb. 1-2 cm-es nyílást készítünk a hason. A hasüreg előzetes feltöltéséhez széndioxid gázt használunk, mert a felfújt hasüregben több hely lesz a munkához és többet lehet látni.

A hasüregbe bejutva a látható hasűri szerveket (máj, epehólyag, gyomor, belek, rekesz) megvizsgáljuk, majd a kismedencei szerveket hozzuk látótérbe. Vizsgálható illetve kezelhető a méh, a petefészkek, a petevezetékek, a végbél alsó szakasza, a húgyhólyag és a kismedencei hashártya.

OPERATIV LAPAROSZKÓPIA


Amennyiben operatív beavatkozásra van szükség, három-négy helyen történik a behatolás a hasüregbe. Ezeken a behatolási helyeken át bevezethetőek különböző eszközök, fogók, ollók, elektromos kések, fonalak, tűfogók stb.

A művi meddővé tétel műtéte során          például a petevezetőt zárjuk el, ez a petevezető csipesszel történő átégetésével történik.

Más kezelésre nem javuló, ismeretlen eredetű alhasi fájdalmak okainak tisztázására szintén történhet laparoszkópiával. Ezek során gyakran észlelünk a hasüregben, főleg előzetes műtéteket követően letapadásokat, összenövéseket. Ilyen esetekben a belek, a petefészek, a petevezeték, egyéb hasi szervek különböző erősséggel tapadnak egymáshoz és a hasfalhoz. Gyakran ezek okozzák a mozgás, székletürítés, szexuális élet stb. során jelentkező hasi fájdalmakat. A laparoszkópos beavatkozás során ezen letapadások az esetek legnagyobb részében oldhatóak.

Meddőségi panaszok miatt végzett laparoszkópia során a petevezeték átjárhatóságának vizsgálata indokolt. Gyakran a letapadt petevezetéket kell oldani illetve a petevezeték szájadékát szabaddá tenni.

Ha nőgyógyászati vizsgálat és ultrahang vizsgálatok során cisztákat észlel az orvos, bizonyos esetekben javasolhatja ezek eltávolítását. A jóindulatú petefészek ciszták műtéte során a általában a képlet falát távolítják csak el, így a petefészek ép része megmarad.

Amennyiben laparoszkópos műtét során felmerül a rosszindulatú elváltozás lehetősége a beavatkozást nyitott hasi műtéttel szokták folytatni.

Szívó-mosó berendezés segítségével a hasüreg vérzés, gyulladás vagy egyéb ok miatt alaposan átmosható.

Méhen kívüli terhesség laparoszkópos műtéte során az általában a petevezetőben elhelyezkedő terhességi szövet eltávolítása a cél. Amennyiben a méhen kívüli terhességet korán felismerik, laparoszkópos műtéttel úgy megoldható, hogy a petevezetéket nem kell eltávolítani. Tudni kell azonban, hogy a visszamaradt petevezetőben az ismételt méhen kívüli terhességre nagyobb az esély.

Miómák ollók és fogók segítségével eltávolíthatóak, az utánuk visszamaradó seb speciális technikával meg is varrható. A laparoszkópos mióma műtétek már nehezebb műtétek közé sorolhatók, ezért ilyenkor a műtéti idő akár több óra is lehet, illetve nagyobb arányban fordul elő, hogy nyitott hasi műtétre kell áttérni.

Akár panaszokat okozó vagy a megnagyobbodott méh eltávolítása is lehetséges laparoszkópos beavatkozás segítségével. Ilyenkor a méhet vagy a hüvelyen át, vagy a hason készített apró lyukakon át feldarabolva távolítjuk el.


 

Vissza