Tudástár
 
Laparoszkópos méheltávolítás, miómakiágyazás

Méheltávolítás – Hiszterektómia

A méh eltávolítására többféle módszer is létezik. A szakorvos mindig egyénre szabottan dönt egyik vagy másik műtéttípus mellett, és ebben a döntésben sok tényező szerepet játszik. Számít az életkor, a testalkat, a korábbi műtétek, amelyeken átesett a páciens, az egyéb betegségei, a méh mérete, a műtétet indokoló betegség és panaszok, és sorolhatnánk.

Teljes és részleges méheltávolítás

A teljes méheltávolítás során a méhtestet és a méhnyakat is eltávolítjuk, a részleges méheltávolítás esetében viszont a méhnyak a helyén marad, tehát csak a méhtestet vesszük ki. Ez utóbbit Chrobak műtétnek hívják. Ha ezt a műtéttípust alkalmazzák, fel kell világosítani a beteget, hogy menstruációja kis mértékben továbbra is megmaradhat, illetve ugyanolyan rendszeresen kell méhnyakrák szűrést végeztetnie, mint a műtét előtt.  A részleges méheltávolítás előnye, hogy a hüvely nem rövidül meg illetve a méhnyak a hüvelyt továbbra is eredeti helyéhez rögzíti, ami a szexuális élethez kedvezőbb.

Laparoszkóppal asszisztált hüvelyi méheltávolítás

Ennek a műtéttípusnak az előnye, hogy nem marad látható heg, mert a bemetszés a hüvelyben történik és az itt ejtett nyíláson át távolítjuk el a méhet. Gyors a gyógyulás is. Hátránya, hogy a hasüreget nem tudjuk áttekinteni, részben vakon, csak tapintás alapján dolgozunk, illetve, hogy korábbi hasi műtétek vagy nagyméretű méh esetén a műtét kivitelezése nehéz, időnként lehetetlen. Ez viszont előre látható, ezért ilyenkor egyéb módszert javasolunk a beteg számára. Ha a hasüreget is át akarjuk tekinteni, a petefészkeket biztonsággal akarjuk eltávolítani vagy a méh a hüvely felé nehezen mozdul, akkor a has felől kis lyukakon át, laparoszkópos technikával kombinálhatjuk a műtétet, ezt nevezzük laparoszkóppal asszisztált hüvelyi méheltávolításnak.

Laparoszkópos teljes méheltávolítás:

 


 

Vissza