Tudástár
 
Inkontinencia elleni műtétek, hüvelyműtétek

Az inkontinencia (vizelettartási zavar)a nőknél gyakrabban jelentkező probléma, mint a férfiaknál, és a legtöbb esetben az izmok elernyedése és kontrollálhatatlansága okozza.

Az inkontinencia a nők esetében a legtöbbször a terhesség alatt, szülés vagy a menopauza után jelentkezhet.

Az inkontinenciának több változata ismert:

a stresszinkontinencia során a vizelet hasűri nyomás esetén – például stresszes szituációkban, hirtelen fizikai megterhelés, köhögés, nevetés során – cseppen el;

a reflex inkontinencia idegrendszeri károsodás következtében jelentkezhet;

a túlfolyásos inkontinencia a húgyhólyag túltelítettsége okán következhet be.

Az inkontinencia a legtöbb esetben műtéttel gyógyítható úgy, hogy helyreállítják a húgycsõ záró funkcióját, illetve csökkentik a hólyagizomzat összehúzódó képességét.

Ahány féle oka lehet a vizelettartási zavarnak, annyiféle műtéti megoldás jöhet szóba. Ennek kiválasztásában a nőgyógyászati, az urológiai vizsgálat, és különösen az urodinámiás vizsgálat segíthet.

Ha  a vizelettartási zavar oka nőgyógyászati eredetű, akkor az alábbi műtétek jöhetnek szóba:

HÜVELYFALPLASZTIKA (MELLSŐ-HÁTSÓ)

A hólyagsérv (cystocele) és a végbélsérv (rectocele) a mellső illetve a hátsó hüvelyfal süllyedését jelenti és ez vezet a kóros kismedencei nyomásviszonyokhoz. A hüvely falának szűkítésével a vizeletcsepegés ezen esetei megoldhatók. A körülbelül fél órás műtétet altatásban vagy gerincközeli érzéstelenítésben végzik. A műtét után a húgyhólyagban átmenetileg katétert hagynak, de ezt néhány nap után eltávolítják. A sikeresen elvégzett műtét hatékonysága elég jó, de sajnos bizonyos esetekben a panaszok kiújulnak, ilyenkor vagy ismételt plasztikát vagy más műtéti típust kell választani.

Újabban hüvelyi metszésen keresztül hatolnak be a  húgyhólyag és a hüvelynyálkahártya közé, majd itt egy hálót helyeznek el, amely hatékonyabban és hosszabb távon biztosítja a sikeres eredményt.

HÜVELYFELFÜGGESZTÉS LAPAROSZKÓPPAL

Megnyúlt szalagok miatt megsüllyedt, de még megtartható méh esetén hastükrözéses behatolásból lehetőség van a méh felhúzására a hasüregbe, így visszaállítható az eredeti anatómiai helyzet, és megszüntethetők a vizelettartási panaszok.

MÉHELTÁVOLÍTÁS

Ha a méh szalagjai megnyúltak és a méh annyira lesüllyedt, hogy az idegentest érzést okoz a hüvelyben vagy netalán a hüvelyen át ki is boltosul, akkor a végleges megoldás a hüvelyi méheltávolítás lehet a hüvelycsonk rögzítésével.

SZALAG MŰTÉT / TVT MŰTÉT

Egy frappáns és igen hatékony műtét során egy speciális szalag segítségével emelik meg a húgycsövet úgy, hogy a záróizom funkciója elegendő legyen. Két lágyéki és egy hüvelyi bemetszésből egy különleges kampóval húzzák helyére a szalagot, amely véglegesen a testben marad. Az urológus vagy nőgyógyász-urológus által végzett műtét hatékonysága igen meggyőző.

Fontos tudni tehát, hogy a vizelet elcsepegése sohasem normális jelenség és az életkortól függetlenül léteznek jó megoldások minden egyes esetre. Panasz esetén az első lépés a kivizsgálás!


 

Vissza