Tudástár
 
Hormontartalmú spirál

HORMONTARTALMÚ SPIRÁL – MIRENA

A Mirena egy méhen belüli fogamzásgátló, melynek lényege, hogy egy hormon tartalmú eszközt helyeznek a méh üregébe, így mind mechanikus, mind hormonális úton gátolja a terhesség létrejöttét.

A spirálnál leírtak mind érvényesek a Mirenára, ez utóbbi gesztagén hormont tartalmaz, ezért további előnyös hatásai vannak. Normál spirálhoz hasonlóan meggátolja a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méh üregébe, de emellett hormontartalma miatt a peteérést is és a méhnyálkahártya megvastagodását is gátolja, és még hatékonyabbá teszi a fogamzásgátlást.

A Mirena négy-öt centiméter körüli, lapos, rugalmas műanyagból készült kis szerkezet. Anyagába hormonkészítményt építettek be, amelyet folyamatosan, öt éven át ad le. A hormon lassan szívódik fel és eloszlik a méh üregében, ahol kifejti a hatását. A hormon összetétele olyan, hogy a szoptatás alatt is lehet alkalmazni, mert a hatóanyagból minimális mennyiség szívódik fel. Mivel a hatása nagyrészt helyi úton történik, így nem terheli az egész szervezet hormonnal.

A Mirena méhen belüli fogamzásgátló módszer ugyan nem olcsó, de az előnyei tekintetében mindenképpen jó fogamzásgátlónak számít.

A Mirenát egy üreges műanyag cső segítségével helyezzük föl a méhszájon át a méh üregébe, majd visszahúzzuk a csövet és a spirál ott marad a helyén. A felhelyezés általában nem jár különösebb fájdalommal, de van, aki menstruációs görcsként éli meg, és néhány nőnek kellemetlenséget, enyhébb-erősebb fájdalmat okoz. A Mirena a felhelyezés után akár 5 évig bent maradhat a méhben, de ezt követően elveszíti hatékonyságát, ezért cserélni kell.

A Mirena felhelyezése után pecsételő vérzés jelentkezhet, ha ez nem fokozódik, illetve ha a vérzés pirosasból barnássá válik, akkor  nincsen sürgős teendő. Mirena mellett ez a vérzés kezdetben jellemző, de néhány hét-hónap alatt a vérzés általában megszűnik. A felhelyezést követő első három hónapban azonban még a méhnyálkahártyára való hatását nem tudja teljesen kifejteni, ezért előfordulhat vérzés, de akár az is megtörténhet, hogy az első három hónap alatt végig barnás-pirosas vérzés jelentkezik. Ez sokszor igen kellemetlen, ilyenkor nagyon fontos a páciens megnyugtatása, mert a három hónap letelte után a  méhnyálkahártya kellően elvékonyodik, a menstruációs vérveszteség is lecsökken és megszűnik a barnás közti vérzés is.

A Mirena helyzetét a felrakást követően nőgyógyászati ultrahanggal kell ellenőrizni. A spirálból műanyag zsinór nyúlik ki, amelynek segítségével ellenőrizni lehet, hogy nem lökődött-e ki a szerkezet. Ezt a jelzőszálat sem a nõ, sem partnere nem szokta érezni.

A Mirénát csak szakorvosnak szabad kiszednie, ő ugyanis méhtükör segítségével óvatosan ki tudja húzni a zsineget. Ez rendszerint gyorsabb és kevésbé fájdalmas, mint a felhelyezés.

Az eszköz elvileg azoknak a nőknek javasolt, akik szültek és a fogamzásgátló tabletta szedésével nem akarnak bajlódni, illetve egy pár évig biztosan nem kezdenek újabb gyermekvállalásba. A készítményt lehet idősebb korban is használni, akár 40 év felett, sőt, a változókorban is.

Nemcsak szült nőknek lehet alkalmas az eszköz. Olyan esetekben, amikor a fogamzásgátló tabletta szedése valamilyen okból ellenjavallt, vagy pedig a páciens nem tudja megszokni a rendszeres tablettaszedést, akkor kellő orvosi ellenőrzés mellett fel lehet helyezni Mirena méhen belüli fogamzásgátlót is a nem kívánt terhesség elleni védelem céljából.

A Mirena felhelyezését követően, ha bármikor meggondolja magát a páciens és gyermeket szeretne, el lehet távolítani a készítményt, és a gyermekvállalásba bele lehet kezdeni, nem szükséges türelmi idő. A születendő gyermekre nem lesz hatással a korábban Mirena jelenléte.

Az eszköznek nem csak fogamzásgátló hatása van. Mivel a méhben fejti ki hatását, gátolja a miómák, a jóindulatú méhdaganatok kialakulásának kockázatát, de a kialakult miómák növekedését is megakadályozhatja, illetve a méretüket csökkentheti. A méhnyálkahártya elvékonyodása miatt pedig a változókori vérzés zavarokat akadályozza meg és természetesen a méhtestrák előfordulási arányát is csökkenti.

A Mirena felhelyezése negatív citológia birtokában, a nőgyógyászati vizsgálat során kerül behelyezésre a menstruáció 3-5. napja között vagy a szülés/császármetszés után 6 héttel. Azért ekkor, mert ilyenkor nyitva a méhszáj.


A MIRENA ELÕNYEI A SPIRÁLHOZ KÉPEST

A Mirena a spirálnál hatásosabban akadályozza meg a teherbe esést, és ha föltették, azonnali és folyamatos biztonságot jelent.
Nem kell megszakítani a szeretkezést a védekezéshez, illetve nem kell új eszközt beszerezni, legfeljebb 5 évenként.
Ha az árát összehasonlítjuk a naponta szedett tablettával, akkor kiszámíthatjuk, hogy a Mirena több évre alkalmazva olcsóbb is lehet
Nem befolyásolja az anyatej-kiválasztást, és nem borítja fel a természetes hormonháztartást, a későbbi fogamzó képességre sem ártalmas.
Változókori vérzési rendellenesség, mióma, vastag méhnyálkahártya esetén további jótékony hatása, hogy hormonálisan csökkenti a panaszok gyakoriságát. A méhnyálkahártyát nem engedi megvastagodni, így az elhúzódó, visszatérő vérzészavar és egyúttal a hormonfüggő méhtestrák kialakulása is gátolt. Nem káros az emlőkre, a petefészkekre és nem okoz hízást.
A MIRENA HÁTRÁNYAI MEGEGYEZNEK A SPIRÁL HÁTRÁNYAIVAL

Egyetlen plusz, említésre méltó, hogy a felhelyezés után elhúzódó, de gyenge vérzés jelentkezhet, amely a méhnyálkahártya elvékonyodásáig tart.
Másrészről egyeseknél a menstruáció teljesen elmaradozhat, viszont ennek semmiféle hátránya nincsen
Súlyos szövődmények igen ritkán fordulnak elő a spirál használata miatt. De van rá példa, hogy vagy a behelyezésnél, vagy későbbi elmozdulás következtében sérül a méh, és a Mirenánál, mint bármely spirálnál, kezeletlen hüvelygyulladás esetén kismedencei fertőzés alakulhat ki. Ez időben kezelve megelőzhető.
Gyakrabban fordul elő méhen kívüli terhesség a spirált használó nőknél, ez gyakran végződik spontán vetéléssel. Ha kiderül a terhesség, a spirált vagy hurkot azonnal el kell távolítani.
Egyes férfiaknak kényelmetlen érzést okoz a spirál közösülés közben, bár ezen segíthet az orvos a zsineg megrövidítésével.
Előfordulhat kilökődés, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni a zsineget. Ha a szál felkunkorodna a méhnyakba, az orvosnak kell helyre tennie.


 

Vissza