Tudástár
 
Helyi fogamzásgátlók

Spermaölő hatású anyagot tartalmazó készítmények, melyet a közösülés előtt kell a hüvelybe helyezni. Legismertebb képviselőjük a Pharmatex. Ez egy olyan lokális fogamzásgátló módszer, amely az ondósejteket a hüvelyben pusztítja el.

A Pharmatex készítmények használata során a Pearl-index átlagos értéke kedvező, az egyéb, nem hormonális fogamzásgátló módszerekhez hasonló. Hatékonyságuk krém+tabletta vagy krém+kúp kombinációban fokozhatók.

Hosszú távon, rendszeres szexuális élet esetén használatuk nehézkes, mert minden esetben a közösülés előtt legalább 10 perccel a készítményt a hüvelybe kell helyezni.

Fertőtlenítő hatású aktív hatóanyagai révén csökkentik a szexuális úton terjedő betegségek kockázatát, képesek tehát a legenyhébb hüvelygyulladásokat kivédeni, de nem védenek a szexuálisan terjedő fertőzések többsége ellen.

Hatékonyságuk alapvetően a megfelelő alkalmazástól függ, ezért nagyon kell ügyelni az előírásszerű használatra. Fontos: a fogamzásgátló hatás időtartama azt jeleni, hogy  3-4 órán belül nyújt védelmet, de csak EGYETLEN közösülésre használható!


 

Vissza