Tudástár
 
Gyermekkorban észlelhető szembetegségek

A gyermekek szembetegségei alapvetően egyeznek a felnőttekével, de léteznek olyan eltérések, melyeknek késői észlelése a látás maradandó károsodását eredményezheti, esetenként az életet is veszélyeztethetik.


A kancsalság, a könnyelvezető rendszer, a gyermekkorban észlelhető daganatok, a koraszülöttség okozta szembetegségek tárgyalására külön kerül sor, ezért itt a többi betegség leírását végezzük.

 

Magzati életben elszenvedett ártalmak okozta szembetegségek

A röntgensugárzás, a sejtmérgek, egyes vírusok a terhesség első harmadában (amikor a szem kifejlődése történik) a szem károsodását okozhatják. Közismert a Rubeola vírus hatása, mely szürkehályogot, veleszületett zöldhályogot, ideghártyaleválást okozhat. A macskák ürülékével terjedő Toxoplasma fertőzés is súlyosan károsíthatja a szemet, főként a szemfenéken okozott hegesedéssel és az ezzel együtt járó gyulladással.

 

Veleszületett szürkehályog

A méhen belüli időszak első harmadában elszenvedett káros hatások eredményeként a szemlencse elszürkülhet, oka nem mindig ismert, gyakran az anya vírusfertőzése áll a háttérben. Az összes veleszületett szürkehályog 30%-ában rubeola fertőzés az ok.

A veleszületett szürkehályog legtöbbször kétoldali, egyoldali esetekben a szemgolyón egyéb fejlődési rendellenesség is észlelhető.


Fontos a korai felismerés, a szürkehályog műtéttel történő eltávolítása (lehetőleg az élet első három hónapján belül). A fény elől elzárt szem súlyosan tompalátóvá válhat. Ebben az esetben is műlencse beültetése történik, hasonlóan a felnőttkori szürkehályog kezeléséhez.

 

Veleszületett zöldhályog

Alapvetően különbözik a felnőttkoritól, fejlődési zavar miatt a csarnokvíz nem tud a szemből eltávozni, az így megnövekedett nyomás a szemgolyót kitágítja (ilyenkor a szemburkok még igen tágulékonyak). A környezet számára feltűnő lehet, hogy a gyermeknek szép nagy szeme van, később a szaruhártya borússága is feltűnő lehet.

 

A fájdalom miatt a gyermek a szemét dörzsöli, fénykerülő lehet, könnyezik.

Egyoldali és kétoldali egyaránt lehet. Kezelése legtöbbször műtéti. De ez után is folyamatos szemészeti ellenőrzés szükséges.

Korai felismerése fontos, mert a látás károsodása gyors és végleges lehet.

 

Fénytörési hibák: túllátás, rövidlátás, astigmatismus

A gyermekkori szemproblémák közül a kancsalság után ez a csoport a leggyakoribb.

Felismerése kisgyermekeknél nem könnyű, ezért a rizikó faktorok jelenléte esetén szűrővizsgálat szükséges. Ha a családban fiatal korban jelentkező fénytörési hiba, kancsalság, tompalátás fordult elő, ha a gyermek idő előtt született, még egy éves kor előtt szemorvosi vizsgálat indokolt. Az alkalmazkodóképesség bénítása után (pupillatágító szemcseppel történik) mérhető meg a teljes fénytörési hiba, melynek korrigálása gyermekkorban kizárólag szemüveggel történik.

A nem megfelelően, vagy nem megfelelő időben elkezdett korrekció tompalátáshoz, a szem gyors kifáradásához, szemhéjszéli gyulladáshoz vezethet.

 

Speciális újszülöttkori fertőző gyulladások

Kankó okozta gyulladás a szülőutakon való áthaladáskor fertőzheti meg a csecsemőt. Heves kötőhártyagyulladás, gennyes váladékozással, a szemhéjak nagyfokú duzzanatával észlelhető. Kezeletlen esetben a szaruhártya súlyosan károsodhat.

Szintén a szülőutakon való áthaladás közben fertőz a Chlamydia nevű kórokozó, a tünetek hasonlóan heves kötőhártyagyulladás formájában zajlanak, inkább húslé- szerű váladékozással. Mindkét betegség az anya kezelésével előzhető meg.


Tavaszi kötőhártya hurut

Öt-hat éves fiúk idült, tavasszal visszatérő, erős viszketéssel, fénykerüléssel járó allergiás megbetegedése, mely szaruhártya szövődményt okozhat. Serdülőkorban spontán megszűnhet.


Kancsalság

Ritkán okozza gyermekkorban bénulás, sokkal gyakoribb a szemizmok kóros vezérlése során kialakult ún. kísérő kancsalság. A látóközpontba nem azonos kép kerül a két szemből, melynek zavaró hatását gyermekkorban az agy úgy tudja kiküszöbölni, hogy a nem megfelelő képet nem dolgozza fel. Ez a folyamat tompalátáshoz vezethet. Kancsalság kísérheti a nem korrigált fénytörési hibát, veleszületett szembetegségeket, így észlelésekor feltétlenül szemorvosi vizsgálat szükséges az ok kiderítésére.

Fejfájás

A gyermekkorban jelentkező fejfájásnak igen gyakran szemészeti oka van. Korrigálatlan fénytörési hiba, rejtett kancsalság a szem túlzott igénybevétele miatt fejfájást okozhat.

Jellemzően a nagyobb fokú terhelés hatására, többnyire délután, olvasáskor, az iskolában jelentkezik, többnyire alul, hátul, nyomó jelleggel.

Fejfájást számos egyéb betegség is okozhat, feltétlenül szükséges a teljes körű gyermekgyógyászati kivizsgálás


Sérülések

A gyermekek szeme gyakran sérül. A mozgékonyság, a veszélyérzet hiánya, a fokozott kíváncsiság elősegíti a sérülések bekövetkeztét. Fiúk négyszer gyakrabban sérülnek. Gyakoriak az áthatoló sérülések szúró, vágó eszközökkel. A sérülés körülményei gyakran tisztázhatatlanok. Minden szemsérült gyermeket haladéktalanul orvoshoz kell vinni!

 

MINDEN ESETBEN A LEGFONTOSABB A MEGELŐZÉS! NE HAGYJUK GYERMEKEINKET FELÜGYELET NÉLKÜL! A JÁTÉKOKAT ÚGY KELL MEGVÁLASZTANI, HOGY AZOK NE SÉRTHESSÉK A SZEMET.


 

Vissza