Tudástár
 
Fogamzásgátló tabletta

Már kamaszlányok is teljes védettséget nyerhetnek a terhesség ellen amennyiben alacsony hormontartalmú tablettával védekeznek. Ezek a tabletták már nem a 60-as évekbeli szexuális forradalom szerei, hanem azok megszelídített változatai, melyek fő szempontja a biztonság.

Fogamzásgátló tabletta minden olyan szer, amely mesterséges hormonok segítségével megzavarja a nő normális termékenységét és ezáltal megakadályozza, hogy teherbe essen. Előfordul, hogy a tabletta felírásának nem elsődleges célja a fogamzásgátlás, hanem vérzési rendellenesség, endometriózis vagy éppen hormonzavar indokolja a szedését.

Sokféle tabletta kapható, de alapvetően ezek 2 csoportba oszthatók: ösztrogén és progesztogén tartalmú, úgynevezett kombinált tabletták, és csak progesztogént tartalmazó tabletták.

A kombinált típusúak két mesterséges szteroidot tartalmaznak, melyek a természetes hormonok hatásait utánozzák, az ösztrogénét és a progeszteronét. Egyes tabletták "egyfázisos" módon működnek, vagyis a hormon adagot a tabletta ciklusa alatt mindvégig ugyanolyan szinten tartják. Más tabletták két- vagy háromfázisosak, vagyis 2- vagy 3-szor változtatják a ciklus során a mesterséges hormonok adagolását, így próbálják a termékeny nő természetes hormoningadozását imitálni.

A csak progesztogén tartalmú "mini tabletta" egyetlen mesterséges hormont tartalmaz, a progesztogént, amelynek a természetes progeszteronhoz hasonló a hatása, és mivel nem választódik ki a tejbe, szoptatás alatt is alkalmazható.

A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA MŰKÖDÉSE

A tabletta szedésének idejére tulajdonképpen átmeneti női meddőség alakul ki, amelyet több módon elő lehet idézni.

A peteérés (ovuláció) gátlásával. Mikor petesejt érik, az agyalapi mirigy hormonokat termel, melyek a petefészkeket stimulálják a pete érlelésére és kilökésére. A kombinált tabletta általában az agyalapi mirigy ezen hormonjainak kiválasztását állítja le, így nem lökődik ki petesejt a petefészekből, tehát terhesség sem jöhet létre. A csak gesztagén tartalmú tabletta (Cerazette / mini tabletta) gyengébb hatású.
A beágyazódás megakadályozásával. A termékenység másik fontos része az a folyamat, amely során a méh nyálkahártyája felépül, megvastagszik és fennmarad. Miután megtermékenyül a petesejt, ebbe a nyálkahártyába ágyazódik be. A kombinált tabletta gesztagén komponense és a csak gesztagént tartalmazó mini tabletta miatt a méhnyálkahártya elvékonyodik és kiszárad, így a megtermékenyült petesejt nem tud beágyazódni.
A spermiumok haladásának gátlásával. A méhnyak váladéka sűrűvé válik és ilyenkor a spermiumok nem tudnak eljutni a petesejthez.
A spermiumok és a petesejt találkozásának gátlásával. A petevezetékek megváltozott hullámzó mozgása következtében az embrió túl későn érhet a méhbe és már nem tud sikeresen beágyazódni.
A tabletta megszakíthatja a korai terhességet. Miután a petesejt kilökődött a petefészekből, a nő ciklusát az a mirigy irányítja, amely a már üres petesejt zsákból, a sárgatestből (corpus luteum) keletkezik; ez normális esetben elég ideig működik ahhoz, hogy az embrió beágyazódhasson és a placenta elkezdje a táplálását. Azonban a tabletta hormonjai hatására a sárgatest rosszul működhet, ami miatt a méhnyálkahártya lelökődik, még mielőtt sikeresen beágyazódott volna az embrió.
A TABLETTA HATÉKONYSÁGA

Elméletben a tabletta hatékonysága több, mint 99%, azonban a gyakorlatban előfordul, hogy találkozunk tablettaszedés mellett létrejött terhességekkel. Nehéz bizonyítani, hogy ez a tablettaszedés során elkövetett hibákból adódik-e, vagy a hatóanyag nem képes minden terhességet meggátolni.

Ezek a meglepetésszerű terhességek több tényezőnek köszönhetőek. Előfordul, hogy valamilyen betegség miatt szedett gyógyszerek kölcsönhatására megváltozhat a fogamzásgátló hatás eléréséhez szükséges hormonszint a vérben. Ez a gyógyszer-kölcsönhatás jelentős lehet az általánosan használt "alacsony hormontartalmú" tablettánál, ahol már csekély hormonszint változások gyakoribb ovulációt és így váratlan terhességet eredményezhetnek. A tabletta melletti terhességek számát az is növeli, hogy a nők, különösen a fiatalok gyakran nem tartják be az előírást.

A hivatalos statisztikák szerint az úgynevezett Pearl-indexszel lehet egy fogamzásgátlási módszer hatékonyságát jellemezni.

A gyakorlatban 100 rendszeresen közösülő és bizonyos fogamzásgátló módszert 12 hónapon át használó nőnél előforduló, nem kívánt terhességek jól mutatják az adott módszer értékét. Ha kettejüknél ez alatt terhesség fordul elő, akkor a használt módszer sikertelenségének mértéke, vagyis a Pearl index 2. Ha közülük öt nő lesz terhes, akkor a Pearl-index 5. Minél nagyobb a Pearl-index, annál nagyobb a kudarc aránya és minél alacsonyabb a Pearl-index, annál hatékonyabb az illető fogamzásgátló módszer.

MI TÖRTÉNIK, HA MÉGIS VAN OVULÁCIÓ?

Ha a tabletta nem akadályozza meg az ovulációt, akkor lépnek működésbe az egyéb mechanizmusok. A besűrűsödött méhnyaknyák megnehezíti a hímivarsejtek haladását a petesejt irányába. Azonban ha mégis bekövetkezik a megtermékenyülés, a tabletta hatására lassul a megtermékenyített petesejt átjutása a petevezetéken, és az embrió számára lehetetlenné válik a beágyazódás.

MILYEN GYAKORI MELLÉKHATÁSAI VANNAK A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTÁKNAK?

A tabletták mellékhatásai lehetnek enyhék, de súlyosak, sőt végzetesek is. E mellékhatások összefüggenek a dózis nagyságával és nem minden nőnél lépnek föl, de a kockázat megvan mindenkinél. A mellékhatások közül sokat a kombinált tabletta szintetikus ösztrogén komponensei okoznak; a progesztogén más káros hatásokkal jár. A csak progesztogén tablettának is vannak kockázatai.

Vérre és szívre gyakorolt mellékhatások

A fogamzásgátló tabletta mellékhatásként a szervezetben vérrögök keletkezhetnek, melyek akadályozzák vagy elzárják a vér útját fontos szervekhez és szervrendszerekhez, ezáltal pedig visszafordíthatatlan károsodást okozhatnak. Ezt nevezik trombózisnak. Ha a szívben képződik vérrög, az szívinfarktust okozhat; az agyban szélütést, agyvérzést, a test bármely részéről a tüdőbe jutó és ott megakadó rög tüdőembóliát okozhat; a vesében a vese artéria érrögösödését és vesekárosodást; a retina ereibe jutva időszakos vagy teljes vaksághoz vezethet.

A modern, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták esetén kisebb a kockázat, mint a régi, magas dózisú tabletta esetében, de még mindig jelentős. A dohányzók között az átlagosnál még magasabbra, mintegy 12-szeresére nőtt a végzetes szívrohamok száma, míg a végzetes agyvérzéseké 3,1-szeresére.

A tablettát szedők között előfordul magas vérnyomás és megváltozhat a véralvadási mechanizmus is. Ez is lehet az oka annak, hogy többszörös a vérrögképződés esélye a tablettaszedők között, mint a tablettát nem szedők között. A kockázat különösen nagy a 35 év fölöttiek és a dohányosok esetében.

Emlőpanaszok

A tablettát használóknál előfordulhat a mell érzékenysége, megnagyobbodása, csomók megjelenése és tejelválasztás is. Panasz és emlőrák családi előfordulása esetén már 35 év alatt kiemelt jelentőségű a rendszeres emlőszűrés

Méhnyakrák és fogamzásgátló tabletta

A méhnyakrák és a méhnyak sejtjeinek kezdődő rosszindulatú elváltozása gyakoribb a tablettát szedők közt, mert ők nem használnak óvszert, amely megvédi őket a HPV fertőzéstől, de a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatok miatt, amely a tabletta szedésének feltétele, a betegség már korán, kezelhető állapotban kiderül, ezért nagyobb hányaduk gyógyul meg.

Méhtestrák és tabletta

Ritkábbnak tűnik a méhtestrák és a petefészekrák előfordulása a tablettát korábban illetve jelenleg használók körében. Ezen adatok nagy része a tablettát szedőkön végzett vizsgálatok eredménye, de ennek pontos oka egyelőre nem ismert.

Vérzési rendellenesség fogamzásgátló mellett

Ahogyan tabletta nélkül is, a tablettát szedő nők a menstruációs ciklus félidejében vérezhetnek vagy pecsételhetnek, megváltozhat a vérzésük erőssége, elmaradhat a menstruációjuk.

Egyéb mellékhatások

Fejfájás, migrén, hangulatzavar, a nemi vágy (libidó) csökkenése, hasgörcsök, felfúvódás, súlynövekedés illetve csökkenés, vízvisszatartás; émelygés és hányás, hüvelygyulladás és hüvelyi fertőzések, látászavarok; epehólyag-betegség és májbetegség.

A TABLETTA BIZTONSÁGOSSÁGA

A hormonális fogamzásgátló tabletta igazoltan biztonságosabb, mint a nem kívánt terhesség miatti terhesség-megszakítás vagy az eltitkolt, gondozatlan terhesség és a kriminális (házi) abortusz.

Tény, hogy kb. 60 millió nő választja naponta megoldásként világszerte, de sokan nincsenek tisztában a kockázatokkal vagy visszaélnek a lehetőséggel.

Minden szernek, beleértve a születésszabályozó tabletta minden márkáját, van potenciális mellékhatása. Előre nem lehet tudni, hogy egy bizonyos nő hogyan fog reagálni a tablettára, de jó esély van rá, hogy nem vált ki káros hatást.

A tabletta felírásának feltétele az, hogy rendszeres orvosi vizsgálaton vegyen részt a nő. Pl. ha egy tablettaszedőről megállapítják, hogy "rákmegelőző állapotban" van, vagy egyéb mellékhatása van a tablettának, akkor megvan az előnye, hogy korán, még gyógyítható állapotban fedezik fel a betegségét.

Komoly panasz esetén a tabletta szedésének felfüggesztése és nőgyógyásszal történő konzultáció indokolt.


 

Vissza