Tudástár
 
Fogamzásgátló hüvejgyűrű

Fogamzásgátló hüvelygyűrű – NuvaRing

A hüvelygyűrű új fogamzásgátlási lehetőség. Akárcsak a tabletta, ez is hormonokat tartalmaz, a különbség csak az, hogy nem szájon át jutnak be a hormonok a szervezetbe, hanem a hüvelyen keresztül. Tulajdonképpen egy puha karikáról van szó, amely a hüvelybe felhelyezve lassan adja le a tartalmát, így a májat a dózis jelentős része elkerüli, ezzel kímélve is azt.

A NuvaRing hüvelyi használatra való modern, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló. Rugalmas, átlátszó, majdnem színtelen gyűrű, külső átmérője 54 mm, keresztmetszeti átmérője 4 mm.

Minden gyűrű kis mennyiségben kétféle női nemi hormont, etonogesztrelt (egy progeszteronként ható hormont) és etinilösztradiolt (egy ösztrogén hormont) tartalmaz, ezért ún. kombinált hormonális fogamzásgátló.

Minden gyűrűt visszazárható alufólia zacskóba csomagolnak. A zacskót a betegtájékoztatóval együtt egy kartondobozba csomagolják. Egy doboz 1 vagy 3 gyűrűt tartalmaz.

Hogyan működik?

A NuvaRing úgy működik, mint egy kombinált fogamzásgátló tabletta, csak egy gyűrűt a hüvelybe kell helyezni. A gyűrű a ciklus teljes ideje alatt a hüvelyben marad, ott kifeszül és ellágyul, a benne lévő hatóanyagot folyamatosan adja le. Ez a mód a májat kevésbé terheli meg, mint ha szájon át szednénk a tablettát.

A NuvaRing által kibocsátott két női nemi hormon gátolja a petesejt kilökődését a petefészkekből, megelőzve így a teherbeesést. A gyűrű egyik előnye, hogy nem kell emlékeznie minden nap a tabletta bevételére.

A NuvaRing a születésszabályozás igen hatékony módja. A tájékoztatóban leírt, korrekt használat esetén a teherbe esés valószínűsége nagyon csekély.

 

A NuvaRing alkalmazási módja

A NuvaRinget saját maga helyezheti hüvelyébe és távolíthatja el. A hüvelygyűrűt a megfelelő napon kell behelyezni és bent kell hagyni 3 egymást követő héten át.

 

    


Hogyan tegye?

Mosson kezet a gyűrű behelyezése ill. kivétele előtt!
Keresse meg a legkényelmesebb testhelyzetet a behelyezéshez, ami lehet pl. az egyik láb felemelése, guggolás vagy fekvés
Vegye ki a NuvaRinget a zacskójából
Tartsa a gyűrűt hüvelyk- és mutatóujja között, a szemközti oldalainál nyomja össze és helyezze be a gyűrűt a hüvelybe (lásd az ábrát)! Amikor a NuvaRing a helyén van, nem szabad semmit sem éreznie. Ha kényelmetlennek érzi, lágyan nyomja a gyűrűt egy kicsit beljebb a hüvelyébe! A gyűrű pontos elhelyezkedése a hüvelyen belül nem lényeges.
3 hét után eltávolítja hüvelyéből a NuvaRinget. Ezt megteheti úgy, hogy mutatóujjával a gyűrű elülső széle alá nyúl, vagy mutató- és középső ujja között megragadva kihúzza.
A használt gyűrűt a normális háztartási hulladékkal kell eldobni, lehetőleg a visszazárható tasakjában. Ne húzza le a NuvaRinget a toalettben!
A behelyezés napjától kezdve a hüvelygyűrűnek 3 egymást követő héten át, megszakítás nélkül a hüvelyben kell maradnia.
Három hét után eltávolítja a gyűrűt a hétnek ugyanazon a napján, megközelítőleg ugyanabban az órában, amikor behelyezte. Például ha a NuvaRinget egy szerdai napon este 10 óra körül tette be, akkor 3 héttel később, szerdán, szintén este 10 óra körül kell kivennie.
Eltávolítás után 1 hétig nem kell gyűrűt használnia. Ennek a hétnek a folyamán hüvelyi vérzésnek kell jelentkeznie (ún. megvonásos vérzés), amely általában a NuvaRing eltávolítása után 2-3 nappal kezdődik.
A következő gyűrűt kezdje pontosan az 1 hetes szünet után (megint csak ugyanazon a napon, ugyanabban az órában) használni, akkor is, ha tart még a vérzés.
Ha az új gyűrű 3 órát meghaladó késéssel kerül a hüvelybe, a fogamzásgátló hatékonyság csökkenhet. Ilyen esetben kövesse a "Ha elfelejtette alkalmazni az új gyűrűt a gyűrű-mentes időszak után".
Milyen időközönként kell cserélni a hüvelygyűrűt?

Ha a fent leírtaknak megfelelően használja a gyűrűt, akkor a megvonásos vérzés minden hónapban, nagyjából ugyanazon a napon fog jelentkezni.

Az első gyűrű felhelyezésének az ideje

Nem használt hormonális fogamzásgátlót az elmúlt hónapban

Természetes ciklusának 1. és 5. napja között, de legkésőbb az 5. napon helyezze be az első gyűrűt (az 1. napnak a menstruáció első napját tekintjük!). Például, ha a menstruációja egy pénteki napon kezdődik, helyezze be a gyűrűt legkésőbb a következő kedden. Ha a NuvaRing használat első 7 napjában közösülésre kerül sor, ne felejtsen el óvszert is használni! Ezt a tanácsot csak az első gyűrű használatakor kell követnie.

Kombinált fogamzásgátló tablettát használt az elmúlt hónapban

Kezdje használni a NuvaRinget legkésőbb a korábban szedett tabletta tabletta-mentes szünete utáni első napon! Ha a tabletta csomagja inaktív tablettákat is tartalmaz, kezdje a NuvaRinget legkésőbb az utolsó inaktív tabletta utáni napon! Ha nem biztos benne, hogy melyik ez a tabletta, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!

Csak progeszteront tartalmazó tablettát szedett az elmúlt hónapban

Bármelyik napon abbahagyhatja a tabletta szedését és másnap ugyanabban az időben elkezdheti használni a NuvaRinget. De ne felejtsen el kiegészítő védekezésről (pl. óvszerről) gondoskodni a gyűrűhasználat első 7 napján!

Injekciós vagy beültetett (implantált) készítményt használt az elmúlt hónapban

Akkor kezdje használni a NuvaRinget, amikor a következő injekció esedékes lenne, vagy amikor az implantátumot eltávolítják! De ne felejtsen el kiegészítő védekezésről (pl. óvszerről) gondoskodni a gyűrűhasználat első 7 napján!

Szülés után

Ha mostanában szült, és nem szoptat, akkor használhat NuvaRinget. Szoptatás mellett nem használható!

Ha a NuvaRing véletlenül kikerül a hüvelyből

A NuvaRing véletlenül kikerülhet a hüvelyből, pl. ha nem megfelelően volt betéve, vagy tampon eltávolításakor, erős bélmozgás kapcsán, vagy erőlködéskor. Akkor is előfordulhat, ha például székrekedése vagy prolapszusa (előreesés) van. Ha a gyűrű kikerült, öblítse le hideg vagy langyos (de nem forró) vízzel és helyezze vissza.

Ha a gyűrű átmenetileg a hüvelyen kívül volt

A NuvaRing hormonokat bocsát ki magából lassan, hogy a terhességet megelőzze. Ha a gyűrű több mint 3 óráig a hüvelyen kívül volt, akkor túl hosszú ideig nem volt hormonkibocsátás és a gyűrű fogamzásgátló hatékonysága csökkenhet. Ezért ne legyen a gyűrű 3 órát meghaladó ideig a hüvelyen kívül 24 óra leforgása alatt!

Ha 3 óránál rövidebb ideig van a gyűrű a hüvelyen kívül, a fogamzásgátló hatékonyság nem csökken. Amint lehet, célszerű visszahelyezni a gyűrűt, de legkésőbb 3 órán belül.
Ha 3 óránál hosszabb ideig van a gyűrű a hüvelyen kívül, a fogamzásgátló hatékonyság csökkenhet. Helyezze vissza a gyűrűt a hüvelybe, amint észreveszi, és hagyja a helyén megszakítás nélkül 7 napig! Használjon óvszert, ha közösülésre kerül sor ezalatt a 7 nap alatt!
Ha a 3. hétre esik, hogy a gyűrű több mint 3 óráig a hüvelyen kívül volt, ez azt jelenti, hogy összességében 3 hétnél tovább fogja használni a gyűrűt. Ha ez a helyzet, akkor a 7. nap elteltével eltávolíthatja a gyűrűt és megkezdheti a szokásos egyhetes gyűrű-mentes időszakot.

Ha a gyűrű a gyűrűhasználat első hetében volt 3 órát meghaladó ideig a hüvelyen kívül és a megelőző héten közösülésre került sor, fennáll a terhesség veszélye. Keresse fel orvosát haladéktalanul!

Ha elfelejtette alkalmazni a gyűrűt a gyűrűmentes időszak után

Ha azt észleli, hogy a gyűrű-mentes időszak 7 napnál hosszabb lett, helyezzen új gyűrűt a hüvelyébe. Használjon kiegészítő fogamzásgátló módszert (pl. óvszert), ha a következő 7 napban közösül! Ha a gyűrű-mentes időszakban került sor közösülésre, előfordulhat, hogy teherbe esett. Ebben az esetben keresse fel orvosát. Minél hosszabb a gyűrű-mentes időszak, annál nagyobb a teherbeesés esélye.

Ha elfelejtette eltávolítani a gyűrűt

Ha a gyűrű 3 hétnél tovább, de legfeljebb 4 hétig marad a hüvelyben, a fogamzásgátló hatékonyság nem csökken. Kezdje meg a szokásos egyhetes gyűrű-mentes időszakot, majd helyezzen be új gyűrűt!

Ha több mint 4 hétig bent felejtette a gyűrűt, a fogamzásgátló hatékonyság csökkenhetett és fennáll az esélye, hogy teherbe esett. Keresse fel orvosát, mielőtt új gyűrűt venne elő!

Ha kimaradt egy menstruáció

Ha kimarad egy menstruáció, holott Ön az utasításoknak megfelelően használta a NuvaRinget és nem használt más gyógyszert, akkor nagyon kicsi a valószínűsége, hogy teherbe esett. Folytassa a NuvaRing használatát a szokásos módon! Mindamellett, ha kétszer egymás után kimarad a menstruáció, mégis terhes lehet. Közölje orvosával és ne kezdje használni a következő NuvaRinget, amíg orvosa ki nem zárta a terhességet!

Ha kimaradt egy menstruáció miközben Ön az utasításoktól eltérően használta a NuvaRinget, és az első normális gyűrű-mentes időszakban sem jön meg a várt vérzés, lehet, hogy teherbe esett. Keresse fel orvosát, mielőtt a következő NuvaRinget elkezdené használni!

Ha szeretné tartósan megváltoztatni menstruációja kezdő napját

Ha a megadottak szerint használja a NuvaRinget, minden 4. héten nagyjából ugyanazon a napon fog menstruálni. Megváltoztathatja menstruációja első napját, ha lerövidíti a két gyűrű közötti időt. Azaz, nem 7 nap után kezdi az új gyűrűt, hanem hamarabb. Például, ha a menstruációja péntekenként kezdődik és szeretné, ha keddenként kezdődne (3 nappal korábban), akkor az új gyűrűt ezúttal 3 nappal korábban kell behelyeznie, mint ahogy egyébként tenné. Így a következő menstruációja szintén más napon fog kezdődni, jelen esetben 3 nappal korábban. Ha nagyon lerövidíti a gyűrű-mentes időszakot (pl. 3 nap vagy kevesebb), lehet, hogy nem lesz ezalatt vérzése. Előfordulhat, hogy a következő gyűrű használata közben pecsételő vagy áttöréses vérzés jelentkezik.

A gyűrű-mentes időszak soha ne legyen 7 napnál hosszabb; csak rövidíteni szabad, nyújtani nem!

Ha késleltetni akarja a menstruációt

Késleltetheti a menstruációját, ha a gyűrű eltávolítása után, a gyűrű-mentes időszak kihagyásával mindjárt behelyezi a következő gyűrűt, amit utána akár 3 hétig is bent hagyhat. Az új gyűrű használata közben pecsételő vagy áttöréses vérzést tapasztalhat. Amikor szeretné, hogy menstruációja kezdődjön, egyszerűen csak távolítsa el a gyűrűt! Az új gyűrűt a szokásos egyhetes gyűrű-mentes időszak után kezdheti használni.

Ha váratlan vérzése van

A NuvaRing használata során előfordulhat néhány nőnél, hogy két menstruáció között váratlan hüvelyi (pecsételő vagy áttöréses) vérzést tapasztal. Lehet, hogy egészségügyi betétet kell használnia. Ilyen esetben hagyja a gyűrűt a hüvelyben és használja tovább úgy, mint normálisan! Ha a szabálytalan vérzés folytatódik, erősödik vagy ismétlődik, keresse fel nőgyógyászát.

A hüvelygyűrű használatának megszakításakor jelentkező tünetek

A NuvaRing használatát bármikor abbahagyhatja. Ha azért dönt így, mert teherbe akar esni, általánosan ajánlott megvárni egy normális vérzést, mielőtt a fogamzás megtörténne. Ez segít kiszámolni, mikorra várható a baba.


 

Vissza