Tudástár
 
Esemény utáni fogamzásgátló tabletta

Annál, ha valaki egyáltalán nem védekezik a nem kívánt terhesség ellen csak egy rosszabb van: ha valaki a terhesség megszakítását választja. Sokan nem tudják, hogy az aktus után 3, ujabb gyogyszerek eseteben 5 napon belül van még egy utolsó lehetőség a nem kívánt terhesség kivédésére.

Tehát, ha az aktus előtt elfelejtenek védekezni, még nincs minden veszve!  Az úgynevezett esemény utáni fogamzásgátlásra az együttlét után 3 vagy 5 napon belül van lehetőség!

A fogamzásgátlásnak ez a módja közel sem annyira biztonságos, mint a normál fogamzásgátló tabletta vagy a spirál, de végső megoldásként érdemes észben tartani. Nevezik sürgősségi fogamzásgátlásnak is, mert a tablettát 3-5 napon belül be kell venni a hatás eléréséhez. Ez hosszú idő, nem kell tehát az éjszakai ügyeletet emiatt zaklatni.

Az esemény utáni fogamzásgátló tabletta azokban az esetekben javasolt, amikor biztosan nem történt védekezés vagy a védekezési módszer nem volt biztonságos. Például ha megszakításos közösülést alkalmaztak, lecsúszott vagy kiszakadt az óvszer nincs garancia, hogy nem történik megtermékenyítés. Ilyenkor gondolni kell az utólagos fogamzásgátlásra!

Az esemény utáni tabletta hormontartalma magas, tehát ilyen szempontból nem felel meg a modern fogamzásgátlás feltételeinek, de a célja a maximális biztonság. Egy rendszeresen szedett modern hormonális fogamzásgátló tabletta kisebb megterhelést jelenthet a szervezetnek, mint az esemény utáni tabletta, tehát utóbbi módszert csak kivételes esetben, legfeljebb félévente egy alkalommal lehet alkalmazni.

Az esemény utáni tabletta felírásához nem szükséges nőgyógyászati vizsgálat, csak tudni kell az utolsó menstruáció első napját és ez nem lehet egy hónapon túl, mert ilyenkor ki kell zárni egy friss teszttel a terhességet.

72 órán túl a tabletta hatástalan, sőt bevételével egy esetegesen már kialakult terhességnek árthatunk! 72 óra eltelte után tehát a tabletta bevétele tilos! A tabletta bevétele befolyásolhatja a menstruáció idejét, de legtöbbször akkor jön meg, amikorra eredetileg is vártuk. Az esemény utáni tabletta nem abortuszt idéz elő, hanem meggátolja a peteérést és a beágyazódást, ezért nem kell minden esetben azonnali vérzésre számítani. Hormontartalma miatt viszont a ciklust felboríthatja, ilyenkor akár szabálytalan vagy elhúzódó vérzés is jelentkezhet. Ha a vérzés a várthoz képest nem jönne meg, friss terhesteszttel kell a nőgyógyászt felkeresni, mert az esemény utáni tabletta sem nyújt 100%-os védettséget.

Több készítmény létezik, melyeknek össz hormon tartalma közel azonos. Az egyetlen tablettát tartalmazó készítmény azért praktikus, mert el sem lehet rontani a beszedését.

EllaOne – új esemény utáni tabletta

A szexuális együttlét után a régebbi esemény utáni tabletták 72 órás hatásával szemben ez az új tabletta 5 napig hatékony.

Az EllaOne® esemény utáni tabletta 5 napra tolja ki a határidőt

Ez az új, EllaOne®-nek (ulipristal acetát) elnevezett esemény utáni tabletta 2009. október 1. óta van forgalomban. Ugyanabban a laboratóriumban készült, mint a Norlévo tabletta (esemény utáni referencia-tabletta), de nagyobb a hatóereje. Megakadályozza az ovuláció bekövetkezését addig, amíg tart a spermák élettartama, vagyis 5 napig.

Mint minden esemény utáni tabletta esetében: minél korábban kerül bevételre, annál jobb!

Figyelem! Jóllehet 5 napról beszélünk, tanácsos a lehető leghamarabb bevenni, mivel, mint minden esemény utáni tabletta esetén, minél többet várunk, annál inkább csökken a hatékonysága. Ugyanakkor az EllaOne® ezen a téren is nagyobb hatékonyságú, mint  régebbi készítmények.


 

Vissza