Tudástár
 
Endometriózis

Endometriózis műtét

Az endometriózis elsőként választandó műtéti megoldása a laparoszkópia (hastükrözés), melynek során lehetőség van az endometriózis felismerésére, mintavétel útján történő szövettani igazolására valamint a látott endometriotikus eltérések megoldására is. Az endometriózis megjelenése a hasüregben rendkívül változatos lehet, ezért a legkülönfélébb eltérésekre is fel kell készülnünk, melyek megoldásához néha improvizációra is szükség van, ezért az endometriózis műtétrõl csak általánosságban tudunk beszélni.

Az endometriózis hajlamosít hasűri összenövésekre, ezek a műtét során speciális eszközökkel eltávolíthatók. A petefészekben kialakult endometriotikus ciszta eltávolítására is van lehetőség laparoszkópos úton.  A hashártyán lévõ endometriotikus felrakódások műtéti elégetésével a páciens panaszai jelentősen csökkenhetnek.

Súlyos esetekben, és ha a beteg szülni már nem szeretne, a kóros területeken kívül az egyik vagy mindkét petefészek eltávolítása is indokolt lehet. Idősebb betegeknél szokás ezt alkalmazni, igen kifejezett panaszok esetén, mindig közös előzetes megbeszélés után.

A húgyhólyagon és a bélfalon megtapadt endometriózisos nyálkahártyát nem lehet elégetni, mert fennáll a veszély, hogy átlyukad a húgyhólyag és a bélfal, ezért a műtét után kiegészítő kezelés is indokolt lehet.

Lásd endometriózis: kórkép


 

Vissza