Tudástár
 
A nőgyógyászati viszgálat

Fontosnak tartom, hogy minden nő törődjön magával, hiszen a teste jelzései hozzásegíthetik őt egészsége megőrzéséhez, illetve a gyógyulásához.

Munkánkat legújabb, korszerű, csúcsminőségű diagnosztikai berendezések segítik: a rendelkezésünkre álló műszerpark lehetővé teszi a nőgyógyászati-szülészeti ambuláns betegellátás teljes körű helyszíni igénybevételét.

Terhesgondozás területén a korai ultrahang és genetikai diagnosztikától a terhesség utolsó harmadában végzett, tartós magzati szívhangellenőrzésig minden lehetőség adott. A jelenleg elérhető legkorszerűbb ultrahang készülék segítségével a rutin ultrahangos szűrések mellett módunk van magzati keringésvizsgálatra, 4 dimenziós ultrahang felvételek készítésére is. A vizsgálatokról DVD felvételt, fotó CD-t, színes fotókat készítünk.

Amennyiben a rendelőnkben elvégzett vizsgálatok, eredmények alapján beavatkozásra, műtétre lenne szüksége, kórházi háttérrel biztosítjuk további ellátását. A részletes konzultációk mellett honlapunk és írásos tájékoztatóink segítségével is igyekszünk biztosítani betegeink részletes tájékoztatását. Körültekintő kivizsgálás után, Önökkel megbeszélve választjuk ki a legmegfelelőbb, mielőbbi gyógyulást biztosító kezelést. Tiszteletben tartjuk kívánságaikat, teljes körű diszkréciónk garantált.

Nőgyógyászati rákszűrés és alapvizsgálat

A nők vagy az évente ajánlott rákszűrés kapcsán, vagy egyéb panaszok miatt kerülnek nőgyógyászati vizsgálatra. Tekintettel arra, hogy a méhnyakrák kialakulása 8-20 évet vesz igénybe, a rendszeres szűrés során a rákmegelőző állapotok felismerésével és gyógyításával az esetek nagy hányada megelőzhető. A vizsgálat előtti beszélgetés során az orvos  szóban tájékozódik az előző nőgyógyászati eseményekről (terhesség, szülés, műtétek, menstruációval kapcsolatos esetleges problémák), a páciens jelenlegi állapotáról (menstruációs ciklus kezdete, hossza, a vérzés intenzitása, hüvelyi folyás, fájdalom valamint az általános gyógyszerszedéssel kapcsolatos szokásairól illetve esetleges gyógyszerérzékenységéről). A tulajdonképpeni vizsgálat a következőkből áll:

Bimanuális (két kézzel végzett) vizsgálat

Elsőként a szakorvos úgynevezett bimanuális (két kézzel végzett) vizsgálatot végez, azaz áttapintja a kismedencét, a méhet és a petefészkeket. Ilyenkor a méh nagyságát és helyzetét, illetve a két petevezeték és petefészek nagyságát ellenőrzi, méretbeli eltéréseket keresve. E vizsgálat során derük ki, ha valakinek például előre vagy hátrahajló a méhe, esetleg miómája, vagy méhmegnagyobbodása van.

Az alábbi képen a bimanuális (két kézzel végzett) vizsgálat látható:

Citológiai vizsgálat

A citológiai vizsgálat vagy Pap-teszt egyszerű, gyors és teljesen fájdalommentes vizsgálat. Nevét Georg Papanicolauról kapta, aki kidolgozta ezt az eljárást. A vizsgálattal korán és biztonságosak kiszűrhető a méhnyak sejtjeinek kóros elváltozása. Minden nőnek elvégzik a nőgyógyászati rendelőben, már a szexuális élet megkezdésekor.

Ez a vizsgálat életmentő lehet, mert kimutatja a rendellenes sejteket azelőtt, mielőtt azok rosszindulatúvá fajulnának. A mintavételre a nőgyógyászati vizsgálat alatt, a tükörvizsgálat során kerül sor.  A méhnyak érzéketlen, tehát a kenetvétel általában a legcsekélyebb fájdalommal sem jár, sőt gyakran nem is lehet észrevenni. 

A kenetvétel során a hüvely faláról, a méhnyakról és a nyakcsatornából vesznek mintát egy speciális spatula segítségével. A mintákat az orvos egy üveglapra keni, fixálja, majd eljuttatja egy citológiai (sejttani) laboratóriumba, ahol elvégzik a kenet Papanicolau szerinti festését, és mikroszkóppal értékelik a kenetet. 

Hogyan kezelik a rákmegelőző elváltozásokat?

Először súlyossági fokozatuk szerint osztályozzák, aszerint, hogy az észlelt elváltozás mennyire áll közel a valódi daganathoz. A kezelés módja típus és súlyosság szerint változhat. Általában kisebb műtéti beavatkozást igényel, amely 15-30 percnél nem tart tovább. A beavatkozás nem jár jelentős kellemetlenséggel, és igen hatásosan meggyógyítja a kóros állapotot. A rendszeres kontroll vizsgálat ezután is kötelező!

Az alábbi képen a citológiai mintavétel látható:

 

Nőgyógyászati ultrahang vizsgálat

A mechanikai rezgés által előállított ultrahang a különböző sűrűségű anyagok határfelületeiről visszaverődik, a kapott információt az ultrahang készülék átalakítja látható képpé, így válnak láthatóvá mindazon képletek, amelyeknek a sűrűsége a környezetétől eltér. Ezért  az ultrahang vizsgálat sokkal pontosabb, mint a tapintással való érzékelés, segítségével a kóros eltéréseket, elváltozásokat korán ki lehet szűrni, amikor még van lehetőség a gyógyításra.

A nőgyógyászati ultrahang vizsgálat során információt kapunk a méh és petefészkek helyzetéről, nagyságáról, szerkezetéről és ezek esetleges kóros elváltozásairól. Ultrahanggal jól követhetű a petefészek működése, valamint a méhnyálkahártya hormonális változásai. Pontosan megállapítható, hogy van- e peteérés és mikorra várható a tüszőrepedés. Ezért a módszer kiváló lehetőséget biztosít a fogamzás idejének optimális megtervezésében. Egy hetes vérzéskimaradást követően teljes biztonsággal kimutatható a terhesség, és az is, hogy a megtermékenyített petesejt a méh üregében helyezkedik-e el.

 

Az ultrahang vizsgálat során kimutatható a méhizom daganat, mérhető a nagysága és megállapítható a pontos elhelyezkedése a méhfalban. A petefészkek vizsgálata során kimutathatóak a petefészek ciszták, mérhető a nagyságuk és megítélhető a szerkezetük. Az ultrahang vizsgálattal választ kaphatunk különböző vérzészavarok okára, görcsös alhasi panaszok hátterére.

A nőgyógyászati ultrahang vizsgálat hasi vagy hüvelyi vizsgálófejjel történik. Hasfalon keresztül történő ultrahang vizsgálathoz telt húgyhólyag szükséges, hüvelyi ultrahang vizsgálat üres hólyag mellett történik.

Emlővizsgálat

Több mint egymillió nőnél diagnosztizálnak emlőrákot évente a világon, az elhanyagolt betegség pedig gyakran halálos kimenetelű. Korai felismerése és kezelésének megkezdése igen fontos, mert az orvosi beavatkozás ekkor a leghatékonyabb. A korán felismert emlődaganat 90 %-os biztonsággal gyógyítható!

Az életkor előrehaladtával nő a valószínűsége a betegség kialakulásának, ám 45 évnél fiatalabb nőknél is egyre nagyobb számban diagnosztizálnak emlődaganatot. Az önvizsgálat és a nőgyógyászati rákszűrés mellett elvégzett emlővizsgálat során felmerült legkisebb eltérés vagy gyanú esetén kötelező az emlő ultrahangos és mammographiás vizsgálatának elvégzése.

Az emlő ultrahangos vizsgálata

Az ultrahangos vizsgálatról általában elmondható, hogy a szervezet számára nem káros, a beteg számára nem fájdalmas, nincs sugárterhelés, gyors és - képzett szakember kezében - megbízható, pontos diagnózist ad. Bármilyen életkorban, bármilyen állapotban elvégezhető és ismételhető. Az emlő ultrahangos vizsgálata két részből áll: az orvos által végzett tapintásos vizsgálatból és magából az ultrahangos vizsgálatból. A vizsgálat alkalmas a daganatok, ciszták, jóindulatú csomók, gyulladásos folyamatok kimutatására és egymástól való elkülönítésére. 35 évesnél fiatalabb nők esetében első vizsgálatként mindenféleképpen ultrahang javasolt, 40 éves kor felett ill. kétes esetben azonban feltétlen érdemes mammográfiával kombi


 

Vissza