Tudástár
 
A mióma

A mióma (más néven myoma, méhizom-daganat, leiomióma uteri, jóindulatú méhdaganat) a méhizom jóindulatú daganatos betegsége. Elhelyezkedésétől függően három formáját különböztetjük meg. A szubszerózus forma a méh hashártya-borítéka alatt, a méh felszínén, az intramurális forma a méh falában, a szubmukózus forma pedig a méhnyálkahártya alatt helyezkedik el. Jellemző rá, hogy a végtelenségig képes növekedni. Mindenképpen kezelni kell, ha már egy ökölnyi méretű, ha a rosszindulatúság gyanúja felmerülhet, ha a környező szerveket összenyomja, vagy ha olyan erős vérzéseket illetve fájdalmat okoz, ami más módon nem kezelhető. A kezelés, műtéti beavatkozás módját a nőgyógyász dönti el.

A mióma kialakulásában jelenlegi ismereteink szerint elsődlegesen hormonális okok játszanak szerepet. Erre utal az a tény, hogy késői változókorban, a petefészkek eltávolításával vagy mesterséges változókor gyógyszeres előidézésével (Gn-RH analóg gyógyszerek adásával) a daganat visszafejlődhet.

A leggyakoribb panaszok a következők:

elhúzódó, alvadékos, fájdalmas havivérzések (hypermenorrhoea),
vérzéskimaradás, a havivérzés közeledtével fokozódó emlőfeszülés, ismétlődő korai vetélések vagy meddőség, más tünetek a daganat által okozott térszűkítő folyamat rovására írható,
vizeletelfolyási akadályok, vizelési panaszok (gyakori vizelési inger, tökéletlen hólyagürülés, stb.),
székletürítés nehézségei, Ismétlődő húgyúti fertőzések (pl. hólyaghurut, vesemedence-gyulladás).
Ezek mellett, különösen szubmukózus myomák esetén gyakori a késői vetélés, koraszülés, idő előtti lepényleválás, méhlepény-elégtelenség. Szülési szövődményként elégtelen fájástevékenység, a méh szülést követő összehúzódási képtelensége (atonia uteri), mely akár életveszélyes vérveszteséget is okozhat.

A mióma kezelése
A mióma kezelésében indokolatlanul gyakran végeznek műtétet. Műtétre lehet viszont szükség az alábbi esetekben:

jelentős méretű (férfiökölnyi) mióma,
rosszindulatú elfajulás (méhizom-szarkóma) gyanúja (az összes eset kevesebb, mint 1%-a),
környező szervek összenyomását okozó daganat,
más módon nem kezelhető tünetek, különösen rendszertelen és erős vérzések, valamint fájdalom esetén.
Műtét
A műtét lehet a méh teljes eltávolítása (hysterectomia totalis) a petefészkek meghagyásával vagy eltávolításával. Lehet a méh hüvely feletti részének csonkolása. Amennyiben csak egy jól megközelíthető daganatot mutatunk ki és fontos a fogamzóképesség megőrzése, a daganat izolált eltávolítása (enukleáció) jön szóba. Ez tortenhet klasszikus hasi muteti uton vagy laparoscopos mutettel.


 

Vissza