Hírek és újdonságok
 
Kiegészült a laparoszkópos torony
 
2014-01-30
 

Nagyobb nőgyógyászati műtéteket is el tudnak már végezni laparoszkóppal a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, miután múlt héten megérkeztek a laparoszkópos torony működéséhez szükséges kiegészítők. A betegek számára rövidebb gyógyulási időt jelentő műtéteket már elkezdték.

A most már teljes laparoszkópos felszereléssel már több műtétet is végeztek, ezek egyikét megmutatták hétfőn a sajtónak.

 

Tavaly októberben számoltunk be arról, hogy az egészségügyi minisztérium által világbanki támogatásból megvásárolt és Csíkszeredának kiutalt, új laparoszkópos torony segítésével nőgyógyászati műtétsorozatot végeztek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban.
A helyi szülész-nőgyógyász szakemberek akkor debreceni és marosvásárhelyi orvosok segítségével gyakorolták a laparoszkópos műtéti technikát. A laparoszkópos műtétek során nem egy nagy hasi metszést ejtenek az orvosok, hanem több kisebb nyíláson át hatolnak be a műszerekkel az érintett területekig.
A kórház laparoszkópos tornyát akkor egy szakcégtől kölcsönkapott műszerrel egészítették ki, és a helyi orvosok elmondták, további felszerelés szükséges ahhoz, hogy rendszeresen végezhessenek laparoszkópos nagyobb műtéteket. Ez a felszerelés egy év elmúltával, múlt héten megérkezett a kórházba, az adminisztrálása alá tartozó intézmény számára Hargita Megye Tanácsa saját költségvetéséből szerezte be a közel 250 ezer lejes műszereket.

 

 

Az örömhírt – amint Demeter Ferenc, a kórház menedzsere fogalmazott – hétfőn közölték. A kórház előterében tartott sajtótájékoztatón Borboly Csaba, Hargita megye önkormányzatának elnöke elmondta, tovább folytatják a fejlesztéseket a megyei kórházban. Kifejtette, mióta átkerült a kórház a megyei önkormányzathoz, szinte állandóan építőtelep, hisz számos infrastrukturális beruházás van folyamatban, ezek lezárultával pedig a műszerezettség feljavítására irányulnak a befektetéseik. Vitos Attila, a kórház orvosigazgatója az újonnan kapott műszerekről elmondta, értékben és nagyságrendben elérik a laparoszkópos torony árát, és nélkülük nem lehetne előrelépni ezen műtéti technika terén.

Hompoth György szülész-nőgyógyász felidézte, Csíkszeredában a laparoszkópos műtétek mintegy tíz éve kezdődtek el, azonban idővel le is álltak, és csak kisebb műtéteket végeztek az orvosok. Az évek folyamán ugyanis az előnyök mellett – gyors műtétek, rövidebb felépülési idő – a nehézségeit is felfedezték ezen műtéti technikának, éspedig, hogy a műtét során az orvos nem tudja a térlátását és a tapintását használni. Nyugaton intenzív képzésekkel igyekeztek pótolni a hiányosságot, nálunk azonban nem szerveztek ilyeneket, így fokozatosan abbamaradt ezen műtétek végzése.

Tavaly, amikor egy új laparoszkópos tornyot kapott a kórház, a megyei önkormányzattól azt az ígéretet kapták, hogy beszerzik a még szükséges műszereket, az orvosoktól pedig, hogy használni fogják őket – mondta a szakorvos. Bejelentette, múlt hét óta már két nagyobb műtétet, két méheltávolítást végeztek az új technikával, és mindkettő jól sikerült, a betegek már a műtét napján lábra álltak és másnap haza is mehettek. 


Vissza