Hírek és újdonságok
 
Egyre korszerűbb a kórházi felszerelés
 
2014-01-30
 

2012. október 15. hétfő, 16:15 Horváth Szekeres István, Romaniai Magyar Szo  A műszerek felszerelése után a napokban már két beavatkozást is elvégeztek a segítségükkel. Hargita Megye Tanácsa a kiegészítők beszerzését, 50 ezer euróval saját forrásból támogatta.

 A szerző felvételei „A szülészeti-nőgyógyászaíti osztály infrastrukturális felújítása után a hangsúly áttevődik az új modern technikák alkalmazására, ide sorolhatóak a laparoszkópos technikák is, amelyek minimálisan invazív beavatkozást tesznek lehetővé" – részletezte a hétfői sajtótájékoztatón dr. Vitos Attila orvosigazgató.

 

Dr. Hompoth György szülész- nőgyógyász a maszol.ro-nak elmondta: az új berendezések elsősorban a betegek számára bírnak nagyobb jelentőséggel, ugyanis a kevésbé invazív beavatkozás a hagyományos műtéthez hasonlítva jóval gyorsabb felépülést tesz lehetővé.
A technika hátránya, hogy a beavatkozás alatt a sebésznek nincs segítségére a térlátás, illetve a tapintás, mint egy nyílt hasi műtétnél, azonban ugyanolyan precíz munkát kell végezni – magyarázta a szakember.

További beruházások „Nagyon sok műszer, felszerelés vásárlása zajlik jelenleg is, a megyi tanács beruházási listájának körülbelül a negyede az egészségügyet érinti. A több százezer eurós műtőlámpáktól kezdve, az MRI készülékig nagyon sok mindent meg szeretnénk még vásárolni" – nyilatkozta a maszol.ro-nak Borboly Csaba a Hargita Megyei Tanács elnöke.

 

Hozzátette: bízik abban, hogy a marosvásárhelyi után, a csíkszeredai lesz Székelyföld második legszínvonalasabb kórháza. „Nem a legolcsóbb távolkeleti árukkal tervezzük felszerelni a kórházat, hanem a lehető legkorszerűbb technikával" – hangsúlyozta Borboly.  http://maszol.ro/index.php/tarsadalom/3805-csikszereda-egyre-korszerubb-a-korhazi-felszereles


Vissza